Figyelem! Szombattól változás lesz a műszaki vizsgák terén

A 2021-től nyilvántartásba vett hagyományos autóknál, valamint a hibrideknél a valós üzemanyag-fogyasztást, a villanyautóknál pedig az energiafogyasztást is megnézik, ha a tulajdonos engedélyt ad rá.

2023. május 18., 11:42

Szerző:

A jövőben a valós fogyasztási adatokat is megnézik majd a műszaki vizsgán, de lehet nemet mondani – írja a Totalcar. Május 20-tól életbe lép a műszaki vizsgákra vonatkozó új szabályozás, amely egy uniós rendelet alapján adatgyűjtést ír elő. 

Ez azt jelenti, hogy a 2021-től nyilvántartásba vett hagyományos autóknál, valamint a hibrideknél a valós üzemanyag-fogyasztást, a villanyautóknál pedig az energiafogyasztást is megnézik a műszaki vizsgákon. Az autós ugyanakkor dönthet úgy, hogy megtiltja a fogyasztási adatok kigyűjtését. Az adatokat az adott vizsgaállomás elküldi a közlekedési hatóságnak. Ezek az adatok kerülnek be egy uniós nyilvántartásba éves rendszerességgel. 

A szabályozás célja, hogy a valós vezetési körülmények közötti adatokról legyen világosabb kép.

(Kiemelt képünkön vizsgaellenőr a Magyar Autóklub Budaörsi úti műszaki vizsgaállomásán. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

14:34

Lázár János építési és közlekedési miniszternek elege lett a városában zajló ellenzéki „dínomdánomból”, szerinte az emberek adóját okosabban kellene felhasználni. Ezért javasolni fogja, hogy vessenek ki a városra egy helyi iparűzési adót.