Új dimenzióba lép a küzdelem: Éjjeli Őrség néven pártot alapít és felveszi a harcot a Sötétséggel szemben a Migration Aid

2018. augusztus 17., 11:37

Szerző:

A Migration Aid nevű menekülteket segítő civil szervezet augusztus 20-án új párt alapítását fogja bejelenteni – derült ki a civilek egy friss Facebook-posztjából. A párt neve a poszt szerint Éjjeli Őrség lesz, amit a Trónok harcából kölcsönöztek, a bejegyzéshez csatolták az új közösség Facaebook-oldalát is, amelyen szintén George R. R. Martin regényeiből adaptált népszerű fantasysorozatra utaló képek vannak.

A bejegyzésben felidézik: „három éve próbálkozik azzal a fideszhatalom és holdudvara, hogy minden létező eszközzel ellehetetlenítse a Migration Aid munkáját: hazudnak rólunk, törvényekkel próbálnak megfélemlíteni, de az sem gond nekik, hogy hazaárulást elkövetve külföldi titkosszolgálatot uszítsanak ránk. Minden támadás ellenére kitartottunk az elveink és céljaink mellett, a fáradthatatlanul dolgozó önkénteseinknek és adományozóinknak támogatásának köszönhetően" – írták.

Siewert András, eddig civil emberi jogi aktivista, a jövőben talán pártvezető
Fotó: Biró Marianna

Emlékeztettek arra is, hogy július végén a parlament elfogadta az úgynevezett bevándorlási különadóról szóló törvényt. Ez azt jelenti, hogy azoknak a segélyszervezeteknek, amelyek a törvény hatálya alá tartoznak, a kapott adományok összege után 25 százalékos adót kell fizetniük. Ez nem csak a pénzbeli adományokra vonatkozik, hanem a tárgyi adományokra is.

„Ha tehát valaki átadja nekünk adományként a használt farmernadrágját, annak az értékét fel kell becsülnünk, és ha azt mondjuk, hogy legyen például 1000 forint, a következő hónap 15-ig a kapott nadrág után 250 forintot be kell fizetnünk az adóhatóságnak. Az ezzel járó adminisztrációs teher teljesen ellehetetlenítené a munkánkat, egy nagyobb mennyiségű használtruha-adomány után pedig akár százezres nagyságrendű befizetési kötelezettségünk keletkezne, holott ezek az adományok utána rászoruló családokhoz kerülnek."

A törvény augusztus 25-én lép hatályba, így a Migration Aid igyekezett felkészülni. Egyfelől arra kéri támogatóit, hogy még a jogszabály hatályba lépése előtt támogassák őket. Ezután ugyanis már nem fognak tudni segítséget elfogadni mostani formájukban. A törvény azonban pártokra és pártalapítványokra nem vonatkozik, ezért „bontanak zászlót” augusztus 20-án pártként.

 „Elképesztő, de 2018-ban egy EU-s országban pártot kell alapítani ahhoz, ha civilek emberségből segíteni akarnak rászoruló menekült embertársaikon” – írták a posztban.

Ezzel együtt azt ígérték, hogy pártként nem csak a migráció ügyében, de egyéb területeken is felveszik a harcot a „kormány által terjesztett sötétség” ellen. Ez az utalás, továbbá a párt névválasztása azért is érdekes, mert a Trónok harcában az Éjjeli Őrség a Westeros kontinens északi részén húzódó határfalat őrzi és védi az északról rájuk törő jégzombiktól, akiket a történetben Másoknak neveznek; illetve a Falon túl élő szabad néptől, akiket pedig Vadaknak hívnak. 

A névválasztás és a pártalapítási szándék komolysága kapcsán az Azonnali.hu-nak sikerült elérni Siewert Andrást, a Migration Aid vezetőjét, aki elmondta: a pártalapítási szándék és a névválasztás is komoly. Nagy dilemma volt neki az egész, mivel utálja a politikát. Hozzátette: nem céljuk, hogy hatalomba kerüljenek, sokkal inkább céljunk a hatalomtalanítás. Választásokon ettől függetlenül el fognak indulni, különben törlik a párt státuszát.

A névválasztás kapcsán kifejtette: a Trónok harcában az Éjjeli Őrség által védett Falat ő úgy értelmezi, hogy azon túl az a Sötétség van, amit ma a kormánypártok képviselnek, ettől kell megvédeni az országot.

A párt ideológiájáról, illetve az általa képviselt ügyekről Siewert egyelőre nem akart nyilatkozni. Az augusztus 20-i zászlóbontás után egy hónapot adnak arra, hogy ezt kialakítsák, és hogy mások csatlakozzanak a kezdeményezéshez.