Az ügyvédek arra kérik Novák Katalint, hogy ne írja alá a katatörvényt

Az ügyvédi kamara szerint az új törvény nemcsak vállalkozások százezreit teheti tönkre, de sérti a jogbiztonság elvét is.

2022. július 13., 15:02

Szerző:

A Magyar Ügyvédi Kamara az új katatörvényt jogi szempontból aggályosnak, vállalkozások százezreit ellehetetlenítőnek tartja, ezért tisztelettel kéri Köztársasági Elnök Asszonyt, hogy azt – jelen formájában – ne írja alá.

Az év közbeni változást generáló törvény – amely az ügyvédi hivatást gyakorlókat és az általuk képviselt állampolgárok, mikro-, kis- és középvállalkozások százezreit érint – érdemi szakmai konzultáció nélkül született meg, így sérti a jogbiztonság követelményét.

Az elfogadott törvény az adózók és a jogkeresők terheit - a felkészülést megnehezítő tevő határidővel - ugrásszerűen növeli, a pártfogó ügyvédi és a kirendelt védői munka pénzügyi feltételeinek ellehetetlenítésével veszélyezteti a joghoz való hozzáférést.

Ahogy eddig mindig, úgy a Magyar Ügyvédi Kamara most is nyitott a szakmai konzultációra annak érdekében, hogy a jogszabály a jogos szakmai és társadalmi elvárások mentén mielőbb módosításra kerüljön.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Novák Katalin megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.