Töredékáron vehetik meg a Várban a lakásokat a bérlők a kormány terve szerint

Az ellenzéki polgármester nem tartja elfogadhatónak, hogy a jelentős vagyonvesztéssel járó módosítást a kerület megkérdezése nélkül dolgozta ki a kormány.

2021. április 21., 14:04

Szerző:

A Népszava úgy tudja, hogy már készül a Várnegyed lakásainak eladását lehetővé tévő törvényjavaslat. Az Index februári cikke szerint több mint ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke 50-100 milliárd forint. A tömeges privatizáció nagy arányú lakosságcserét, befektetői körök általi felvásárlást eredményezhetne a budai Várban.

A kormány álláspontja változatlan, ahol nem fűződik érdek a lakások állami vagy önkormányzati tulajdonban tartásához, ott indokolt lehetővé tenni a bérlők számára a vásárlást a műemlékvédelmi szempontok megtartásának kötelezettségével. Az ezt lehető tévő törvényjavaslaton Böröcz László országgyűlési képviselő dolgozik, amely a Várban található ingatlanokra is kiterjed majd

‒ írta a lapnak a Miniszterelnökség.

A volt I. kerületi polgármester, Nagy Gábor Tamás, vagy éppen Bayer Zsolt publicista jutott az utóbbi években olcsón bérlakáshoz az I. kerületi önkormányzattól. A korábbi polgármester még a szüleinek is szerzett egy nagy méretű ingatlant. A bérlőket a kormány most még jobb helyzetbe kívánja hozni: nem elég, hogy Bayer 32 ezer forintért bérelte a Várban a lakását, most a piaci ár töredékéért megkaphatja majd.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még februárban közölte, hogy helyes és sikeres programnak tekinti a rendszerváltás utáni lakásprivatizációt, és nem lát okot a Várban található ingatlanok esetében a különbségtételre, a tiltás fenntartására. Ezért Böröcz László – korábban Fidelitasos politikus, aki Hollik István helyén indul az országgyűlési választásokon – március közepén konzultációt indított a budavári önkormányzati lakások ügyében. Mint írta, a bérlők igényeire alapozva kezdeményezi a lakástörvény módosítását –  még az országgyűlés tavaszi ülésszakában. 

A Népszava is felhívja a figyelmet: az itt élők szondázása azért is pikáns, mert az utóbbi években – a 2019-es helyhatósági választás előtt, amikor még fideszes volt a kerület vezetése – számos kormánypárti potentát szerzett magának bérleményt a Várban. A kérdőívek kitöltésére Böröcz meglehetősen szűk határidőt adott, hiszen az érintetteknek április 10-ig volt lehetőségük a véleménynyilvánításra. És bár a lakosokat megkérdezték, a kerület vezetését eddig nem, pedig erre Gulyás Gergely is ígéretet tett. V. Naszályi Márta polgármester nem tartja elfogadhatónak, hogy az önkormányzatra súlyos kötelezettséget rovó, jelentős vagyonvesztéssel járó törvénymódosítást a kerület vezetésének megkérdezése nélkül dolgozza ki a kormány.

A polgármester valószínűsíti a vári ingatlanok valós értékük töredékéért cserélnek majd gazdát, hiszen a rendszerváltás utáni tömeges lakásprivatizáció esetén nem volt ritka, hogy a becsült érték 15 százalékáért keltek el az ingatlanok, ráadásul 20-25 éves kamatmentes részletfizetéssel. Ha most is így történne, akkor ez jelentős vagyonvesztést okozna a kerületnek. V. Naszályi Márta ezt arra alapozza, hogy a vári lakások eladásakor az 1993-as lakástörvény szabályait szeretnék alkalmazni azzal a megkötéssel, hogy a kedvezmények mértékénél figyelembe vennék azt is, ki mióta lakik a bérleményben.

A polgármester szerint nincs is szükség az elidegenítési tilalom átgondolatlan és egyeztetés nélküli feloldására. V. Naszályi ennél sokkal jobb megoldásnak tartja a helyi bérlakásrendelet készülő módosítását, amely véleménye szerint korrekt, egységes és méltányos feltételeket szabna a bérlőknek a mostani, beragadt szokásjogokkal szemben.

A budavári helyzetet azonban cifrázza a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság 1994-ben kelt határozata, amely a Várnegyed lakásait az önkormányzat elidegeníthetetlen törzsvagyonának részévé tette. A polgármester nem igazán látja, miként lehetne felülírni az 1994-es határozatot, de ha ez mégis megtörténik, akkor sem tartja valószínűnek, hogy a kerület önszántából valamennyi „örökbérletű” lakását értékesítené.

(Kiemelt képünk illusztráció: NurPhoto/AFP | Artur Widak)