Hülyeség volt a józsefvárosi ellenzék kampányfőnöke szerint, hogy lefotózta az ajánlóívekkel dolgozó stábját, de nem követtek el törvénysértést

Rossz az, aki rosszra gondol.

2019. szeptember 9., 13:20

Szerző:

Meglehetősen gyanúsnak tűnő fotót szerzett meg a kormánypárti Magyar Nemzet arról, ahogy a választók adatait tartalmazó ajánlóíveket „feldolgozzák” a józsefvárosi ellenzék kampányközpontjában. A fotót Udvarhelyi Tessza készítette, aki az ellenzéki összefogás kerületi kampányfőnöke, aki Pikó András független polgármesterjelöltet segíti.

A fotót a kampányfőnök egy ellenzéki Facebook-csoportban tette közzé, a szivárogtatás azonban arra utal, hogy a csoportban Fidesz-szimpatizánsok is lehetnek. A kísérőszövegben Udvarhelyi Tessza arról ír, hogy leadás előtt dolgozzák fel az ajánlóíveket, ami azért különös, mert az ajánlóíveken feldolgoznivaló nincs, azokat összegyűjtve csak le kell adni a választási bizottságnál.

Fotó: magyarnemzet.hu/Facebook

Amíg a kormányzati szócsőként működő Magyar Nemzet arról ír, hogy az ellenzék az ajánlóíveken szereplő választói adatokból készíthetett  adatbázist, ami tiltott adatkezelés és jogszabályba ütközik, ennél árnyaltabb a kép – ez derült ki, miután telefonon elértük Udvarhelyi Tesszát.

„Hülyeség volt ezt a fotót kiraknom. Nem gondoltam arra, hogy egyesek azt feltételezik rólam, hogy olyan idióta lennék, hogy törvénysértést rögzítek”

– mondta. A valóságban elmondása szerint az történt, hogy a korábban felvett közel 1400 ajánlóív sorszámait ellenőrizték a kitöltést követő leadás előtt. Ugyanis ellenőrizni kell, hogy hiánytalanul minden ívet leadnak-e, mert a hiányzó ívek után bírságot kell fizetni. Elmondta, azt is ellenőrizni szokták, hogy van-e hibás kitöltés, mert nem szeretnének azok miatt elégtelen aláírást beadni a választási bizottságnak.

Kérdésünkre, hogy kívánnak-e kezdeni valamint az ellenzéki körökbe épült fideszesekkel, elmondta, hogy a csoportot felfüggesztették, illetve a jövőben egy sokkal ellenőrzöttebb körben fogják terjeszteni az információkat, még ha azok csak olyan kedveskedő bejegyzések is lesznek, mint amit a fotóval a sokat dolgozó aktivistáknak szánt.

A civil szférából érkezett, nem volt olyan „dörzsölt”, hogy a politikai ellenfelek a fotót felhasználnák ellenük.

– tette hozzá a kampányfőnök. Udvarhelyi egyébként a lakhatási válsággal és a hajléktalanüggyel foglalkozó A Város Mindenkié civil szervezet egyik vezetőjeként szállt be a független polgármester-jelölt, Pikó András kampányába.

Érdemes megjegyezni, hogy a Fidesz aktivistái a Kubatov-listát építik, amikor házról-házra járják az utcákat, vagy mikor telefonon keresik fel őket. A közelmúltban egy fideszes képviselőjelölt, Zsigmond Barna Pál tett közzé óvatlanul egy fotót arról, ahogy választókat hívva osztályozza őket. Amennyiben a politikai attitűdről való adatgyűjtés névvel nem társul, az jogszerű lehet, ám a Kubatov-lista a tapasztalatok szerint név és cím alapján rögzít adatokat.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.