400 kilométeres túrára indult szamarával egy ásotthalmi fiú

Ma reggel elkezdődött Koszonits Patrik és Füles nevű szamarának 400 kilométeres, 40 települést érintő nagy túrája.

2024. július 4., 13:54

Szerző:

A kora reggeli órákban hosszú túra vette kezdetét, melyen elsősorban egy Füles nevű, 15 éves szamár és gazdája, Koszonits Patrik vesznek részt. A 19 éves ásotthalmi fiatalember nemes célért gyalogolja át az országot a következő hetekben: adományokat gyűjt egy szamárfarm létrehozásához, ahol mentett állatokkal foglalkozna – írja cikkében a Sokszínű Vidék. A portál felidézte, Koszonits Patrik Mosonmagyaróváron született, Csornán tanult gazdának, majd szüleit követve Ásotthalomra költözött. Az ottani tanyán kezdődött rajongása a szamarakért. 

Füles és Patrik 400 kilométeres túrájának nagy része a Kéktúra útvonalán és kisebb mellékutakon vezet. A tervek szerint napi 20 kilométert tesznek majd meg, ám a fiatalember erre vonatkozó tervét az extrém időjárási viszonyok – kánikulai hőség vagy heves esőzés – módosíthatja. A kalandorok negyven települést érintenek majd útjuk során, Ásotthalomról indulva a végállomás a Győr-Moson-Soproni vármegyei Kisfalud lesz. Sétájuk során szeretettel látnak mindenkit, aki akár csak néhány méter erejéig is szívesen csatlakozna hozzájuk.

A 400 kilométeres túra 40 megállója:

  1. Ásotthalom
  2. Öttömös
  3. Balotaszállás
  4. Kiskunhalas
  5. Pirtó
  6. Soltvadkert
  7. Kiskőrös
  8. Akasztó
  9. Dunatetétlen
  10. Kissolt
  11. Solt
  12. Dunaföldvár
  13. Daruszentmiklós
  14. Mezőfalva
  15. Kislók
  16. Nagylók
  17. Sárkeresztúr
  18. Aba
  19. Bodakajtor
  20. Tác
  21. Szabadbattyán
  22. Úrhida
  23. Sárkeszi
  24. Várpalota
  25. Felsőpere
  26. Olaszfalu
  27. Zirc
  28. Borzavár
  29. Szépalmapuszta
  30. Bakonykoppány
  31. Bakonyszücs
  32. Csót
  33. Vaszar
  34. Maracaltő
  35. Várkesző
  36. Kemenesszentpéter
  37. Vág
  38. Edve
  39. Beled
  40. Kisfalud

„Nagyon köszönöm a támogatást! Sokan jelezték, hogy segítenek sátorhellyel és tisztálkodási lehetőséggel. Még önkormányzat is jelezte segítségét. Nagyon köszönöm ezt a hihetetlen összefogást, sokat jelent ez nekem és Fülesnek” – írta Patrik az indulás előtt a közösségi oldalán.

3+1 csodás túrahely Budapest környékén

A magyar főváros és környéke több szempontból is különleges. Az egyik legszebb benne, hogy tele van jobbnál jobb túraútvonallal és kirándulóhellyel. A családbarát, néhány kilométeres sétáktól kezdve a nagyobb szintkülönbségű, hosszabb túrákig bárki megtalálhatja a megfelelőt. Budapest közelében rengeteg csodás tó van, gyönyörű erdők, a Duna is káprázatos látvány, ráadásul megannyi kiépített turista és kerékpáros útvonal van, ami minden korosztály számára garantálja a tartalmas kikapcsolódást és feltöltődét.

Budapesthez közeli kirándulóhely a Dera-szurdok

Pilisszentkereszt környékén ered és Szentendrén ömlik a Dunába a Pilis leghosszabb vízfolyása, a Dera- vagy más néven a Kovácsi-patak. Pilisszentkereszt déli határában a víz mély vájatot ásott a mészkőbe, melyet két oldalról már-már függőleges sziklafalak vesznek körbe. A szurdok alján sejtelmes, mohával fedett, óriási kődarabok fekszenek, mintha a mesebeli óriások kavicsokkal dobálóztak volna hajdanán. A kijelölt útvonal hol a szurdok egyik, hol a másik oldalán halad, számtalanszor váltakozva, de ez csak fokozza az élményt, hiszen mindannyiszor egy-egy fahídon kell keresztülmennünk. A patakvölgy romantikus-vadregényes része nem hosszú, nagyjából 1 km-es, minimális emelkedéssel.

Séta Mátyás király vadaskertjében

Aki nem bánja, ha némi emelkedőért cserébe gyönyörű, hűvös, lombos erdei kiránduláson vehet részt, annak érdemes megismernie ezt a helyet. Család - és kutyabarát környezet, pihenési, piknikezési és tűzgyújtási lehetőséggel. Futók és bringások által is kedvelt hely. Az út nagy királyunk, Mátyás vadaskertjén vezet keresztül, aki odafigyeléssel járja az erdőt, nem csak természeti szépségeket láthat, hanem a történelem nyomait is felfedezheti. Középkori falmaradványok, faragott kövek és II. világháborús sírok, lövészárkok, épületek őrzik kitartóan a múlt történetét.

Az Ördög-árok völgye

A budai hegyek két nagy tömbjét elválasztó völgy körül kijut mindenből, ami a Budai-hegységre jellemző: tömött erdők, sétányok, kilátók és sziklák szegélyezik utunkat, mely felváltva halad városi és erdei környezetben. A széttöredezett Budai-hegység kiemelt tagjainak peremén hófehér sziklabércek tornyosulnak a völgy fölé. A Tündér-sziklát ugyan csak távolról csodálhatjuk meg innen, de az Apáthy-sziklára föl is kapaszkodhatunk. A túra különleges környezetben vezet: parkerdei sétányok, sűrű és vegyes rengeteg, dolomitmeredélyek és utcák mozaikja színesíti az útvonalat. A táj szépségeit kilátótornyok és természetes kilátóhelyek is segítenek felfedezni, ráadásul végig közel maradunk a lakott területekhez, ezért bármikor lerövidíthető a kirándulás.

A Zöldmáli delta

Annak, aki nem szeretne messzire menni egy jó kirándulásért, szinte ki se kell mennie Budapestről. A Zöldmáli delta egy könnyű délutáni túraút, tele van kilátókkal, meredek sziklákkal és még barlangokban is sétálhatunk. A könnyed, hétvégi-délutáni túra a Komjádi uszoda közeléből, az Árpád fejedelem útjáról indul a Z▲ jelzésű túraútvonalon, végig azon is haladva Zöldmálon keresztül, egészen az Apáthy-szikláig.

(Kiemelt képünkön Koszonits Patrik és Füles. Forrás: Ott vagyunk már? blog)

2024. július 6., 12:41

Az Alkotmánybíróság utasította a Kúriát, hogy rendelje el a főpolgármester-választás összes szavazatának újraszámlálását. Azaz továbbra sem biztos, hogy Karácsony Gergely vezetheti a fővárost a következő öt évben. Annak ellenére sem, hogy már átvette a megbízólevelét.