„Ez lesz minden nap!” – Kora délután feloszlatták a reggel óta tartó tüntetést

Hétfő reggel 7 órára hirdettek tüntetést a Margit híd pesti hídfőjéhez, 9 óra után a tömeg kettévált. Egyik fele bejárta a város csomópontjait, míg a másik felét a rendőrök távozásra szólították fel. A tüntetés a Kossuth téren ért véget nem sokkal 13 óra előtt. 

2022. július 18., 07:24

Szerző:

A fővárosi tüntetést hétfő reggel 7 órára a Margit Híd Pesti hídfőjéhez szervezte a Futárok a KATA-ért Facebook oldal. Írásuk szerint azért szükséges, hogy ilyen kora reggel legyen tüntetés, mert így „akkor és ott tüntetnek, amikor és ahol igazán fáj Orbánnak és a kormánynak.” A tüntetést a katatörvényér és a rezsicsökkentés változtatása ellen teszik.

7:01
Kiemelték, hogy ez a tüntetés csak a kezdet, ugyanis egy nap alatt nem hiszik, hogy megváltják a világot, de  ígérik, hogy ők szervezetten él koordináltan tartják meg az eseményeket.

7:05
Eddig nagyjából párszázan jelentek meg hídon, majd párperces várakozás után a Buda felé vezető külső sávot már elfoglalták a tüntetők. A tüntetés szervezői a rendőrséggel eggyüttműködve csinálják a tüntetést, ezért van minden jelenlévő csak egy sávban. Ha többen lesznek, akkor lehet a második sáv is el lesz foglalva.

7:12
Már a Pest felé vezető oldalnak a külső sávját is elkezdték elfoglalni.

7:31
A forgalom már-már lassul a hídon, hogy mindkét oldalon egy-egy sáv használható. Közben egyre többen csatlakoztak a tüntetéshez, de a jelek szerint még nincsenek elegen, hogy további sávok lezárását engedélyezzék.

7:40
Csaknem háromnegyed óra kellett, hogy mind a négy sávot elfoglalják a tünetők. A tömeg nagyjából 2-400 főre duzzadhatott már.

7:43
A villamossínt szabadon kell hagyniuk a tüntetőknek, ugyanis arra nem kaptak engedélyt. Ennek ellenére sokkal lasabban közlekednek a BKK járatai. Kisebb félreértés van a tüntetők között, mert míg a villamosokat átengedik a hídok, addig a buszokat többen már nem akarják.

7:56
„Ez lesz minden nap!” – skandálták hangosbemondóba, miközben a futárok a táskájukból egy piramist építettek a villamossínre.

8:01
Elkezdődtek a felszólalások, ahol bárki elmondhatja saját sérelmét. Az első felszólaló hangsúlyozta, hogy csak a nép szólalhat itt fel, pártok nincsenek jelen a tüntetésen (vagy csak civilként).

8:09
Eredetileg a villamossíneket szabadon kellene hagynia a tömegnek, de ez végül nem így történt. A villamosok sem tudnak már áthaladni a hídon.

8:16
A felszólalók többsége nem csak a katatörvény-módosítást, hanem a rezsicsökkentés-csökkentés is kritizálja. Mindenki az Orbán-kormányt hibáztatja ezek miatt.

8:21
Van-e még ennél is lejjebb? – kezdte a felszólalását az egyik fiatal. Kijelentette, hogy szeretne ebben az országban élni, de ellehetetleníti a „családbarát” kormány ebben. Felháborítónak tartja, hogy katásként magyarázkodnia kell, a nyugdíjasnak, hogy miért nincs miatta nyugdíja – ugyanis a kormány ezzel magyarázta a katatörvény-módosítást.

8:24
Az egyik felszólaló a pedagógushiányról beszélt. Közben Hadházy Ákos független képviselő is megjelent a hídon, a tüntetőkkel beszélget.

8:30
A felszólalások még mindig tartanak. A tüntetés hivatalos része 9 óráig van bejelentve.

8:45
Negyed óra múlva vége lesz a tüntetés hivatalos részének. A beszédek még mindig tartanak, volt már vers szavalás, egyes csoportok zenét hallgatnak távolabb a felszólalókól.

8:55
Az egyik tünető egy Kövér László egyik régi fotóját idézte fel, ahol egy molinó van a nyakában ezzel a szöveggel: „A rendőrállamban a rendőr fizetése ,agasabb a tanárénál, a jogállamban fordítva...” Majd kijelentette, hogy nem a rendőrök ellen akar hergelni, ugyanis ők is megérdemlik a jó fizetést, de ő jogállamban szeretne élni, ahol a tanárok is élhető fizetésben részesülnek.

9:00
A tüntetés hivatalos része befejeződött, viszont a tömegen nem látszik, hogy elhagynák a hídat. Többen elkezdték skandálni, hogy „Itt maradunk!”

9:03
Jámbor András is kint van a tüntetésen, de ő is civilként. A tömeg nagyjából 2-300 fős lehet a hídon. Többen elkezdték skandálni, hogy egész nap itt lesznek.

9:12
Ismét átengedtek egy mentőt a hídon. Erre kiemelten figyel a tömeg, és egyből utat ad nekik. Miközben hivatalosan vége van a tüntetésnek, a tömeg jelentős része a hídon maradt, páran még beszédeket is mondanak. A futárok arról beszélnek, hogy elindulnak a körúton befele, de ez még korán sem biztos, hogy megtörténik.

9:23
A tömegben páran a Nyugati térre akarnak elindulni, de a tömeg nagyobb része ezt nem támogatja, mert kettő kisebb tömeg nem tudna érvényesülni. Közben a futárok közül páran elindultak dolgozni.

9:24
Úgy néz ki mégis a tömeg nagy része csatlakozik a Nyugatihoz induló tömeghez.

9:35
A tömeg a Nyugati térre ért. A tüntetők egy része viszont maradt a Margit hídon.

9:38
Egy autó a kereszteződés közepén ragadt, a tömeg nem engedi tovább. Közben a tömeg elindult az Oktogon fele.

9:44
A vonuló tömeg miatt kisebb káosz alakult ki az autók közlekedésben, mindenki ahol csak tudja, kerüli a tömeget. Van aki a szembejövő sávban, van aki a villamossíneken.

9:52
A tömeg lassan az Oktogonhoz ér, amely nagyjából 200-250 fős lehet.

9:54
A tömeg eleje elért az Oktogonhoz, kérdés, hogy maradnak, vagy tovább mennek-e.

9:59
Úgy néz ki a tüntetés most megpihen az Oktogon kereszteződésében.

10:03
A 444 szerint az Erzsébet hídon még mindig vannak jó páran, így a forgalom ott is meg van bénítva.

10:06
A mozgó tömeg elért az Operához, de valószínűleg tovább mennek.

10:15
A vonulók eljutottak a Bajcsy-Zsilinszky útra, a hovatovább még kérdéses. A tömeget egyébként a futárok egy csoportja irányítja.

10:24
A tömeg újból elindult... valamerre.

10:26
A Károly körúton az Astoria felé halad a tömeg.

10:39
Nincs megállás, következő cél az Erzsébet híd.

10:49
Eközben a Margit hídon maradtakat a rendőrség távozásra szólította fel – máskülönben oszlatás lesz, írta a 444.

10:56
A vonulók elérték az Erzsébet hidat, jelenleg a pesti oldal lábánál vannak.

11:07
Teljes a bizonytalanság a tömegben, hogy hova tovább, ugyanis a hídra nem mennek fel, valószínűleg visszamennek az Astoriára.

11:20
Az Erzsébet hídon vesztegelő tömeg elindult a Margit híd irányába, miután beigazolódott, hogy a rendőrség elkezdett ott oszlatni. Sajtóértesülések szerint sokkolók is előkerültek a Margit hídon. Jelenleg a járdára terelték az hídon maradt tüntetőket, akiket igazoltatnak. A járműforgalom újra megindult a hídon.

11:35
Tényleg használt a rendőrség sokkolót, egy emberrel szemben. A Telex megkeresésére közöltéák, hogy 11:22-ig öt embert állítottak elő, akik ellen szabálysértési eljárás indul.

11:52
A futáros, vonuló tömeg végül a Kossuth térre ment, hogy a Parlament előtt tüntessenek. A futárok hoztak egy nyílt levelet, amelyet Orbánnak címeztek. A nyílt levél a rezsöcsökkentés-csökkentés újratervezését kéri, a katatörvény módosításának az eltolását, valamint a katatörvény teljes újratervezését.

12:19
A Képviselői Irodaházhoz indultak a petícióval a tüntetők egy része, hogy valaki átvegye tőlük. A tüntetők viszont csak az Olimpia Parkig jutottak, ugyanis egy rendőrsorfalba ütköztek.

12:24
A rendőrök majdnem mindenkit igazoltatnak, akik megindultak a Képviselői Irodaház felé, köztük újságírókat, sajtósokat egyaránt.

12:31
Hollik István elment a tömeg mellett, akiknek nagyrésze ezt észrevette, úgyhogy követik, miközben újságírói kérdésekre válaszol. A tüntetők beszólásaira, kérdéseire nem reagál. A Hollikot követő tömegben Jámbor András is benne van.

12:36
Egyre jobban fogynak a tüntetők, már-már nem lehet megmondani, hogy ki tüntető, járókelő, vagy sajtós.

12:44
Úgy néz ki az igazoltatások hatására szétszéledtek az emberek, valószínű, hogy ez a reggel 7 óta tartó tüntetés vége.

(Kiemelt kép: A Margit hidat lezáró tűntetők egyike a pesti hídfőnél 2022. július 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.