Az elnyomott afgánokért tüntetnek Budapesten

Szombaton utcára hívják az embereket. 

2021. augusztus 23., 07:50

Szerző:

Augusztus közepén rekordgyorsasággal ragadták meg a hatalmat a tálibok Afganisztánban, azóta pedig többszázezren akarnak elmenekülni az országból. Európa szerte augusztus 28-án tüntetnek az Afganisztánban rekedt családokért, a szombati demonstráció-hullámba a magyarok is becsatlakoznak, hogy felhívják az Európai Unió figyelmét: családok ezreitől fogják megfosztani korábbi demokratikus jogaikat a tálibok. 

A demonstrációt a Facebookon hirdették meg, melyben azt írták: „Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy jelenleg a szabadságszerető afgánok életveszélyben vannak Afganisztánban, ahol a tálibok átvették a hatalmat” – hozzátették: a tüntetéssel fel akarják hívni az EU figyelmét, hogy az Afganisztánban élő emberek, különösen a nők és a gyerekek életveszélyben vannak, továbbá jogaikat súlyosan korlátozni fogják.

„A célunk, hogy az Európai Unió szerveit az afgán emberek megsegítésére vegyük rá, ezért fogunk az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletéhez vonulni. Augusztus 28-án szerte a világban, és Európa több nagyvárosában is tartanak
demonstrációkat azért, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az afgán embereket meg kell segíteni” – zárták. 

(Kiemelt kép: Több száz ember gyülekezik a kabuli nemzetközi repülőtér közelében 2021. augusztus 17-én. Fotó: MTI/AP)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.