Túltelt a győri kórház: több koronavírusos beteget ápolnak, mint amekkora a kapacitásuk

Mosonmagyaróvár is teljesen megtelt. A győri kórház főigazgatója szerint minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből, aki távozott az új szerződés miatt.

2021. március 19., 15:00

Szerző:

Interjút adott a GyőrPlusz magazinnak dr. Jávor László, a győri Petz Aladár Megyei Kórház igazgatója - szúrta ki az ugytudjuk.hu. A kórházigazgató elmondta: Orbán Viktor a hét elején minden koronavírus-ellátásban résztvevő kórház vezetőjével beszélt, és azt kérdezte, hogy mennyi beteg ellátását tudják vállalni.

"Azt mondtam, hogy a győri kórházban maximum 360 beteg ellátását tudjuk vállalni a jelenleg rendelkezésre álló humán erőforrással" – mondta a lapnak dr. Jávor László szerdán. Hozzátette: ezzel szemben már aznap 371 covidos fekvőbetegük volt, és közülük hatvanan intenzív terápiára szorultak. Mint mondta, szinte az egész kórház a járványra rendezkedett be, de a halaszthatatlan onkológiai, kardiológiai és más sürgős eseteket is ellátják.

Kiemelte, hogy bizonyos szervezési, szakmai kérdésekben a mosonmagyaróvári, a csornai, a kapuvári kórházak működésére is kiterjed a hatásköre. „Csornán korábban nem fogadtak covidos betegeket, most az egyik belgyógyászat 46 ágyas Covid-osztály lett. Mosonmagyaróvár teljesen megtelt. Annyira, hogy a győri kórháznak kellett átvenni az ottani gyermekgyógyászati, szülészeti, majd pár nap múlva a sebészeti és a traumatológiai osztályos betegek ellátását is."

Hozzátette, Győrben covidos gyerekeket is kezelnek, a beszélgetésben elhangzottak szerint egyre többet: szerdán hét gyerek volt Covid-osztályon, kettő pedig intenzíven. „Egy 17 éves fiatalember is volt nálunk korábban, őt speciális kezelésre Budapestre utaltuk. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban már több covidos csecsemőt is gyógyítanak" – tette hozzá. 

A főigazgató kérdésre elmondta, sokan aláírták az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, de minden egyes ember hiányzik, aki elment. „A második hullám novemberi csúcspontjához képest is sokkal nagyobb a terhelés. Ráadásul az oltások egy részét is a mi orvosaink adják be. Az egészségügyi átszervezés során az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka aláírta az új szerződést. Ez százalékosan jó arány, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. A kórház szakembergárdája szinte emberfeletti erővel dolgozik a betegek megmentése, gyógyítása érdekében."

(Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba)