Megvan, kik lesznek a tudománypolitikai tanács tagjai

2019. november 27., 11:28

Szerző:

Januárban kezdi meg munkáját a 11 fős Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT). Felállításáról még júliusban határozott az Országgyűlés, amikor a Magyar Tudományos Akadémiát megfosztották kutatóintézeteitől, amelyet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) csaptak. A Magyar Nemzet birtokába jutottak a november 11-i keltezésű, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett felkérő levelek, így most már tudható, hogy kik felügyelik majd a kutatás-fejlesztést, illetve az innovációt.

A tanács a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) alapjának működését is felügyelni fogja szakmailag.

Elnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lesz. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor a tizenegy fős NTT társelnökének Günther Hermann Oettingert, az Európai Bizottság költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős biztosát kérte fel.

A tanács munkájában részvételre kérték

  • Pakucs Jánost, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökét,
  • Varga Mihály pénzügyminisztert,
  • valamint Birkner Zoltánt, az NKFIH elnökét.

A tudományos szférát

  • Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke,
  • Krausz Ferenc fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója
  • és Závodszky Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézetének professzora fogja képviselni.

A vállalati szektorból

  • Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját,
  • Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját,
  • illetve Világi Oszkárt, a Mol csoportszintű innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatóját választották ki.

12:15

Elgázolt egy embert a Balaton InterCity Háros állomáson vasárnap délelőtt, aki a helyszínen életét vesztette. Emiatt több vonat menetrendje módosul – tájékoztat a Mávinform közleménye.

11:52

A kormány számára kiemelt fontosságú a gondoskodás a nyugdíjasokról, az idősek biztonságáról – hangsúlyozta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Facebook-oldalára feltöltött videós bejegyzésben vasárnap.

 

07:56

Figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat Magyarország területére vasárnap éjfélig.