Megvan, kik lesznek a tudománypolitikai tanács tagjai

2019. november 27., 11:28

Szerző:

Januárban kezdi meg munkáját a 11 fős Nemzeti Tudománypolitikai Tanács (NTT). Felállításáról még júliusban határozott az Országgyűlés, amikor a Magyar Tudományos Akadémiát megfosztották kutatóintézeteitől, amelyet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) csaptak. A Magyar Nemzet birtokába jutottak a november 11-i keltezésű, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett felkérő levelek, így most már tudható, hogy kik felügyelik majd a kutatás-fejlesztést, illetve az innovációt.

A tanács a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) alapjának működését is felügyelni fogja szakmailag.

Elnöke Palkovics László innovációs és technológiai miniszter lesz. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor a tizenegy fős NTT társelnökének Günther Hermann Oettingert, az Európai Bizottság költségvetésért és emberi erőforrásokért felelős biztosát kérte fel.

A tanács munkájában részvételre kérték

  • Pakucs Jánost, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökét,
  • Varga Mihály pénzügyminisztert,
  • valamint Birkner Zoltánt, az NKFIH elnökét.

A tudományos szférát

  • Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke,
  • Krausz Ferenc fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója
  • és Závodszky Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Fizikai Intézetének professzora fogja képviselni.

A vállalati szektorból

  • Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját,
  • Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját,
  • illetve Világi Oszkárt, a Mol csoportszintű innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatóját választották ki.

10:56

A Magyar Közlönyben megjelentek a köztársasági elnök határozatai. Novák Katalin hét magyar állampolgárságot vont vissza, minden esetben Gulyás Gergely miniszter előterjesztései alapján.

09:46

Az előzetes adatok szerint 2023 októberében 7089 gyermek született és 10 706 ember halt meg. 2022 októberéhez képest a születések száma 5,9, a halálozásoké 6,7, a házasságkötéseké pedig 9,6 százalékkal csökkent. A természetes népességfogyás lassult – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

09:46

Aki ingatlan eladásban vagy vételben gondolkodik, pontosan jól tudja, milyen szempontok befolyásolják egy-egy lakás vagy ház értékét. Az ingatlan állapota mellett természetesen annak elhelyezkedése, vagyis az utca is befolyásolja az árat.