Trükköztek a nácik, nem jött be

Már megint vonulnának. 

2022. január 27., 12:28

Szerző:

A Jézus Szíve templomtól a Tábori vadászok első világháborús emlékművéig vonult volna február 12-én egy rendezvény során a menet egy rendőrségi bejelentés szerint, írja a merce.hu. Az eseményt bejelentő állampolgár szerint a menet célja „kegyeleti megemlékezés”, annak érdekében gyűlnének össze, hogy megemlékezzenek a második világháború civil és katonai áldozataira.

A rendőrség az eseményt gyülekezési hatósági jogkörével élve megtiltotta. 

A kitörésnapi megemlékezések alkalmával a résztvevők a Budapesten, a Várban körülzárt náci, nyilas valamint honvédcsapatok véres kitörési akciójára emlékeznek, amit az öncélú pusztítás és öngyilkos akció helyett a hadibecsület magasztos megnyilvánulásaként fognak fel, írja a mérce. A nappali megemlékezést követően a résztvevők egy része „teljesítménytúraként” bejárja a menekülő fasiszta egységek, illetve a Széna térnél messzebb jutó maroknyi túlélő útvonalát. 

A rendőrség a jelen rendezvényt a Gyülekezési Törvény 9., illetve 14. paragrafusára hivatkozva tiltotta meg: „A gyülekezési hatóság a gyűlés megtartását akkor is megtiltja, ha

a) a gyülekezés helyszíne olyan országos jelentőségű történelmi emlékhely vagy időpontja olyan nap, ami a nemzetiszocialista vagy kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök áldozataira emlékeztet, és

b) a bejelentéskor rendelkezésre álló körülmények alapján fennáll a közvetlen veszélye annak, hogy a gyűlés a nemzetiszocialista vagy kommunista diktatúra által elkövetett embertelen bűnök tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, és ezáltal a gyűlés alkalmas a köznyugalom megzavarására.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI)