Trócsányi László szerint antidemokratikus, hogy a bírók „átértelmezik” a jogot

2018. május 26., 12:06

Szerző:

Magyar Idők készített egx interjút Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. A tárcavezető több figyelemre méltó megjegyzést is tesz. 

  • A tárcája nem autentikus jogértelmező, nincs ráhatása az OBH és az OBT vitájára.
  • Ő maga  később mégis értelmezi a jogot, azt állítva, gyakorlat, hogy a bírók Magyarországon „átértelmezik” a jogot vagy olyan kiterjesztő értelmezést adnak  egy fogalomnak, amely szemben áll a jogalkotó által adottal. Ebben az esetben szerinte a bíró átveszi a jogalkotó feladatát, és bírói kormányzással állunk szemben, ami antidemokratikus.
  • Szerinte a bírói függetlenség a demokrácia állócsillaga, de az, hogy egy demokráciában az igazságügyi miniszternek van és lehet feladata, véleménye az igazságszolgáltatásról, egyáltalán nem ördögtől való. Ez amúgy tényszerűen igaz, a feladatot, hogy végezze el az igazságszolgáltatás értékelését.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.