Trócsányi László még részmunkaidőben is 723 ezer forintot kap a Szegedi Egyetemtől

2019. március 7., 14:24

Szerző: Bíró Veronika

Trócsányi László igazságügyi miniszter még részmunkaidős egyetemi tanárként is remek fizetést kap. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karától 723 ezer forinthoz jut minden hónapban, nem teljes állásban. Igaz, ezért vezetői pozíciót is betölt az egyetemen – derül ki az SZTE válaszából.

Múlt héten összesítettük, hogy az országgyűlési képviselők és a fontosabb tisztségviselők közül vagyonbevallásuk szerint ki végez kutatási vagy felsőoktatási tevékenységet, egyszerre több állást is betöltve.

Az SZTE most küldte el válaszát. Eszerint Trócsányi László az egyetemen vezeti a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetet, de kurzusokat is tart a Nemzetközi tanulmányok szakon magyar és francia nyelven: Bevezetés a közjogba, Állampolgári és idegenjog, Identités et diversité – identité constitutionnelle nationale címen.

Heti négy órát tart, emellett vezeti az intézetet. Egyetemi tanár részmunkaidős aktív közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik.

A 2018-as bértábla szerint egy egyetemi tanár bruttó 554 400 forintot keres. Megkérdeztük az egyetemet arról, hogy a miniszter miért kap ennél magasabb fizetést, illetve ehhez képest hogy alakul az SZTE többi egyetemi tanárának fizetése. Az egyetem felhívta a figyelmet arra, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerint a közalkalmazott havi jövedelme nem csak az egyetemi tanári garantált illetményből származhat, amennyiben pluszfeladatokat is végez. Trócsányi László besorolása szerint az egyetemi tanár 3. fizetési fokozatába esik, illetve vezetői pótlékot kap, így áll össze 723 ezer forintos fizetése.

Trócsányi László emellett kutatóprofesszor is a Károli Gáspár Református Egyetemen, havi 415 800 forintért, ott is részmunkaidőben. A KRE-n már miniszteri kinevezését megelőzően is tanított.

Miniszterként egyébként 1,78 millió forintot keres, mióta nyáron megemelték a miniszteri fizetéseket. Így havonta összesen majdnem 3 millió forinthoz jut Trócsányi László.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A fizetési listát egyébként ebből a szempontból Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter vezeti, aki havi 1 millió forintot kap kutatási tevékenységért, de a kifizető nincs feltüntetve a vagyonnyilatkozatában.

Erről szóló kérdéseinket elküldtük az Emminek, egyelőre nem kaptunk választ.

A miniszter emellett a Semmelweis Egyetemtől oktatói tevékenységért kapott eseti 780 ezer forintot, de már nincs közalkalmazotti jogviszonya náluk. Fél éven keresztül a klinikai onkológia szakképzési grémium vezetését látta el.

Polt Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folytat oktatási és kutatási tevékenységet, ezért éves szinten nettó 6 624 946 forintot kap, amely 12 hónapra elosztva havi nettó 552 ezer forintot jelent. Ő a büntetőjogi tanszék tanszékvezetője, egyetemi tanár, rendszeresen tart órákat, publikál, és ő a Rendészettudományi Doktori Iskola témavezetője, de kutatási tevékenységet is végez.

Mellár Tamás a Pécsi Tudományegyetem egyetemi oktatója, havi 640 ezer forintot kap. 2009 óta a Közgazdaságtudományi Kar egyetemi tanára, ahol jelenleg is főállásban van. Ő is előbb volt oktató, mint országgyűlési képviselő, csak a tavalyi választásokon jutott be a parlamentbe független képviselőként, jelenleg a Párbeszéd frakció tagja.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Széchenyi István Egyetem kutatóprofesszora, ezért havi 540 ezer forintot kap. Ahogy az egyetem többi kutatóprofesszora, kötetlen munkaidőben, egyéni munkabeosztással látja el feladatát. Az intézményben a kutatóprofesszorok és egyetemi tanárok átlagos jövedelme 806 ezer forint. Ő egyébként korábban éveken át havi 800 ezer forintos fizetést kapott az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetétől, miközben a publikációs kötelezettségét nem teljesítette.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.