Transparency: Magyarország második az európai korrupciós ranglétrán

Sosem volt még ilyen rossz a korrupciós helyzet Magyarországon.

2022. január 25., 13:16

Szerző:

Még a 2020-asnál is rosszabb eredményt ért el Magyarország a Transparency International friss korrupció felmérésében. A nemzetközi szervezet évről évre közzéteszi az országok Korrupció Érzékelési Indexét, 13 különböző szempont segítségével. Az államokat 0-tól 100-ig terjedő skálán pontozzák, írja a 444

Magyarország 2021-ben 43 pontot kapott, ami eggyel rosszabb az előző évi adatnál. Az Európai Unióban is csak egyetlen ország teljesít rosszabbul, Bulgária aki egyetlen ponttal kevesebbet gyűjtve az utolsó.

180 ország közül a 73. helyen áll Magyarország. 

A Transparency 1995 óta méri a Korrupció Érzékelési Indexet, amely idő alatt Magyarország még egyszer sem kapott ilyen rossz értékelést. Luxemburg, Lengyelország és Ciprus mellett Magyarországot is kiemelték az olyan államok között, ahol jelentősen romlott a korrupciós helyzet 2012 óta. A szervezet szerint a magyar kormány kihasználta a járványhelyzetet, hogy még jobban megszilárdítsa hatalmát és korlátozza a szabadságjogokat, különösen a véleménynyilvánítás szabadságát és a médiaszabadságot. 

A globális listát Dánia, Finnország és Új-Zéland vezeti 88 ponttal, és az első tízben van Norvégia, Szingapúr, Svédország, Svájc, Hollandia, Luxemburg, valamint Németország is. A világ legkorruptabb országa ez alapján Dél-Szudán (11 pont).

(Kiemelt képünk: Varga Judit igazságügyi miniszter és Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 29-én. Az igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. MTI/Balogh Zoltán)