Tovább szigorít a kormány

Egy új törvényjavaslat szerint nem kapnák meg az iskoláztatási támogatást, vagy ismertebb nevén a családi pótlékot a szülők, ha a gyerek 50 óránál többet hiányzik igazolatlanul az iskolából.

2012. június 19., 22:18

Szerző:

A kormány két éve döntött arról, hogy felfüggesztik az iskoláztatási támogatását azoknak, akik több mint 50 órát hiányoznak igazolatlanul. Most összesen 6000 ezer ilyen gyerekről tudnak, fele annyiról, mint 3 éve - írja a

hirado.hu.

A kormány további szigorítást tervez. A jövőben a támogatást nem csak felfüggesztenék, hanem szüneteltetnék is, ami azt jelenti, hogy a szülők akkor sem jutnának hozzá azonnal a pénzhez, ha a gyerek visszatér az iskolába; a hiányzásokat negyedévente összesítenék.

A híradóban bemutatott salgótarjáni iskolában például az első évfolyamosok összesen 77 napot hiányoztak igazolatlanul idén.

A további szigorítást itt jó ötletnek tartják. "Biztos vagyok benne, hogyha ezeket a gyerekeket visszahozzák az iskolába, akkor kevesebb olyan eset lesz, amikor később arról értesülünk, hogy bűncselekményekbe vagy szabálysértésekbe keveredtek bele a gyerekek" - mondta Feketéné Rózsási Erika, az Arany János Tagiskola tagintézményvezető-helyettese a híradónak.

A Fidesz frakciója bővíteni akarja a rendőrök hatáskörét, hogy igazoltathassák az iskolaidőben utcán lévő 14 éven aluli fiatalokat. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a cél, hogy a rendőrök megkérdezhessék a gyerekeket arról, hogy igazoltan vannak-e távol az iskolától. Mint mondta, amennyiben az erre vonatkozó igazolást - amit csak szülő vagy az iskola állíthat ki - nem tudják bemutatni, akkor biztosítani kell a rendőr számára azt a jogot, hogy a fiatalt bekísérje abba az iskolába, ahová járnia kell.

Rogán Antal közölte, az erre vonatkozó javaslatukat a kormánynak is elküldik.