Tóth Csaba: Kihagyták a gazdasági bizottságot az önkormányzati lakáseladások módosítójának vitájából

Az MSZP-s képviselő szerint annak ellenére, hogy a benyújtó Böröcz szabályosan jár el, ez egyértelműen a gazdasági bizottság megkerülése.

2021. június 2., 10:47

Szerző:

Nem érkezett meg a várt módosító-javaslat a keddi gazdasági bizottság ülésen az önkormányzati lakások elidegenítéséről szóló javaslathoz – mondta Tóth Csaba Zugló MSZP-s országgyűlési képviselő a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Az előterjesztő, vagyis a fideszes Böröcz László az ülésen elmondta, már készül a módosító javaslat, azonban az csak a csütörtöki törvényalkotási bizottsági ülésre fog megérkezni. Az ellenzéki képviselők közül hárman nyújtottak be módosító javaslatot a törvénytervezethez, ezeket Csárdi Antal, Hiszékeny Dezső és Burány Sándor jegyzik. Ezeket a tegnapi ülés során megtárgyalta a gazdasági bizottság, ezután pedig voksolás következett. 

Tóth Csaba elmondása szerint Csárdi és Hiszékeny javaslata hasonlóképpen azokat hozta volna helyzetbe, akik a kilencvenes években kimaradtak a lakásprivatizációból. Burány Sándor javaslata pedig a kőbányai MÁV-területen szolgálati lakásokból önkormányzativá átalakult lakások megvásárlásáról szólt. Az előterjesztő ezek közül egyiket sem támogatta, ennek okán a kormánypárti többség leszavazta a javaslatokat. 

Arra a kérdésre, hogy a módosítókat a gazdasági és a törvényalkotási bizottságon is elő lehet-e vezetni, Tóth Csaba elmondta, alapvetően a szakbizottság tárgyalja ezeket a javaslatokat – ez jelen esetben a gazdasági bizottság –, a törvényalkotási bizottságnak azonban, mint utolsó tárgyalási bizottságnak módosítani a javaslatokon. Tóth Csaba szerint annak ellenére, hogy Böröcz szabályosan jár el, ez a késlekedés egyértelműen a gazdasági bizottságban ülő képviselők megkerüléséről szól.

(Kiemelt kép: MTI | Soós Lajos)