Tombol az Elios-botrány, de Tiborcz épít egy 12 szintes luxusszállót a Dunakanyarban

2018. február 16., 19:30

Szerző:

A visegrádi luxushotel befejezésére készül Orbán Viktor kormányfő veje. A közvetett tulajdonában lévő cég benyújtotta a hatóságoknak az engedélyezéshez szükséges előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt.

hvg.hu szerint Tiborcz István birtokába került ugyanis egy félkész visegrádi szálloda, amelynek megálmodói úgy jellemezték az épületet, hogy az három részből áll: egy kétszintes üvegkő sziklából, amelyen egy üveghegy nyugszik, a hegytetőn pedig egy szikla csúcsosodik. 

A Dunakanyarra néző 12 szintes szállodában a tervek szerint 204 szoba lesz,

valamint spa- és wellnessrészleg több bel- és kültéri medencével. Különleges kialakítását az teszi lehetővé, hogy a felhagyott Löffler-bánya külszíni fejtésének helyszínére tervezték, így az épület hátterét egy andezitfal adja, és a hatalmas üvegfelületeket is kőburkolat tartja össze.

Fotó: Facebook

A talajszinti üveg-kő „sziklában” valósítják meg az előcsarnokot, a lobbit, az éttermet, a fürdőt, a fittnesstermeket és a kiszolgálórészleget. Majd következik az üveghegy, amelyben a hotelszobákat helyezik el, az épület tetején pedig tárgyalók lesznek, és ott kap helyet a gépészet is.

Nagyjából ez lett volna a terve az eredeti tulajdonosnak is, ám az ír kézben lévő Tourist Projects Kft. a 2008-as válság kirobbanása után félbehagyta az építkezést, és a már felvett, mai árfolyamon mintegy

16 milliárd forint bankhitelt sem tudta visszafizetni.

A hitel nagyságrendje jelzi, hogy az azóta is ott tornyosuló betonkolosszus mekkora értéket képviselhet.

Ami korábban Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. körül gyűrűző botrányt illeti, ma derült ki, hogy valami nincs rendben a cég Kalocsán elnyert közvilágítási pályázatával sem.

 

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.