Tőkés László: Orbánék nemzetpolitikai lépései követhetetlenek, átláthatatlanok

A Fidesz európai parlamenti képviselője, az 1989-es romániai forradalom emblematikus alakja, egy könyvbemutatón azt mondta:„Már én magam sem értem Orbán Viktor miniszterelnök nemzetpolitikáját”. Tőkés bírálta, hogy Orbán Viktor az RMDSZ jelöltjével, Kelemen Hunorral fotózkodott, és őt támogatta a múlt évi választási kampányban, és nem Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjével.

2015. május 10., 12:32

Tőkés László szerint a Trianon óta eltelt időszak felőrölte a magyarság erejét, „olyanok vagyunk, mint egy horogra akadt nagy hal, amit kifogás előtt kifárasztanak” –

számolt be az Index.

A Fidesz európai parlamenti képviselője a kormány nemzetpolitikai lépéseit követhetetlennek, átláthatatlannak nevezte. Tőkés „az erdélyi MSZP”-nek nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ), s kijelentette: „több mint különös, hogy a Fidesz is ezt a pártot támogatja”.

A politikus szerint a román titkosszolgálat a mai napig aktívan tevékenykedik az egyházi bomlasztásban. Tőkés azt állította: egykoron a szekus papok népes tábora települt át Magyarországra, akik továbbra is aktívan szolgálták a megbízóikat. „Ismerjük az ügynökök nagy részét, listát is küldtem róluk Bölcskei Gusztáv volt református püspöknek, de nem történt semmi. Egyéb területeken mindössze pár esetben tudtam megakadályozni, hogy zsíros álláshoz jussanak a román titkosszolgálathoz beépített ügynökök a magyar közéletben” – idézte az Index a képviselőt.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.