Több mint egymillióan dolgoznak minimálbérért, és a Magyar Idők sikernek tartja ezt a rettenetes hírt

2018. január 11., 10:56

Szerző:

Januárban hivatalosan 303 ezer ember dolgozik minimálbérért Magyarországon, bruttó 138 ezer forintért. A szakmához kötött garantált bérminimumért, 181 ezer forintért pedig 876 ezer ember dolgozik. Ezt a rettenetes hírt pedig a Magyar Idők sikernek értékeli – szúrta ki a 24.hu.

Fotó: Riskó Gáspár

Az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte. A kormánypárti lap szerint ez a szám kevésnek számít, és a legalacsonyabb bérre bejelentettek jó része zsebbe is kap pénzt. Állítólag a szakszervezetek örülnek, hogy a korábbinál jóval kevesebben kapják az előírt minimumot, bár azt elismerik, hogy a szürkefoglalkoztatás, és a minimumnál csak pár ezer forinttal magasabb bérek árnyalják a képet. Sőt, azt is megállapítják, hogy nemzetközi viszonylatban itthon „valamelyest” magasabb a minimálon foglalkoztatottak száma.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége szerint a munkavállalók körülbelül egyharmadát foglalkoztatják bérminimumom, és ez az adat nem rossz. Az állami szférában nem jellemző a minimálbér, leginkább a mezőgazdaságban, az építőiparban és a vendéglátásban jelenik meg.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, hogy ront az adatokon az, hogy sok fizetés csak pár ezer forinttal haladja meg a minimumot, mind az állami, mind a vállalati szférában, de az ő számukról nincsenek pontos adatok. Pár éve még több mint 1,5 millióan dolgoztak minimálbérért, ma már csupán 1,179 ezer ember, és a foglalkoztatottság folyamatosan nő.

Ehhez jön még az a tény, hogy a zsebbe fizetett jövedelem bevett gyakorlat a feldolgozóipari kis cégek mellett a benzinkutakon, a gépkocsivezetőknél, valamint egyéb kkv-knál.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint novemberben a foglalkoztatottak száma 4,45 millió fő. Ebből elsődleges foglakoztatásban 4,16 millióan dolgoznak, vagyis azok, akik nem közmunkások, és nem külföldi telephelyen dolgoznak. Tehát bérminimumnál kevesebbet még a közfoglalkoztatottak keresnek, akiknek száma tavaly szeptemberben 173 ezer volt. Ahogy megírtuk, az ő 81 ezer forintos bruttó bérük idén biztosan nem emelkedik.

Összesítve az adatokat láthatjuk, hogy a 4,45 millió munkavállalóból 1,179 millió minimálbérért, körülbelül 173 ezer pedig annál jelentősen kisebb bérért dolgozik. Nagyjából 3,1 millió ember dolgozik a bérminimumnál picit magasabb, vagy normális bérért ma Magyarországon, a munkavállalók egyharmada viszont nem. Ez siker?

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.