Több körben, összesen 32 tonna drognak valót foglaltak le Magyarországon

Először 13 tonnány drog alapanyagot foglaltak le a soproni vámudvarban még áprilisban, majd két budapesti raktárban még 19 tonna hasonló vegyi anyagot találtak a nyomozók. A felderítés szálai nemzetközi irányba mutatnak.

2023. augusztus 10., 10:59

Szerző:

A soproni vámudvarban egy konténerszállítmány átvizsgálásakor találták meg a kábítószergyanús anyagokat, amelyekről kiderült, hogy MDMA-prekurzor, vagyis extasy előállítására alkalmas, és összesen 13 tonna súlyú. Ezt követően az illegális anyag hazánkba kerülésének nyomába indultak a rendőrök, így jutottak el még két kőbányai raktárhoz, egyik az Árpa utcában, a másik a Száva utcában volt – derül ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közleményéből.

A lefoglalással összesen mintegy 480 milliárd forintnak megfelelő értékű kábítószer piacra kerülését sikerült megakadályozni.

Itt ugyanolyan csomagolású kartonokat találtak, mint a soproni vámudvarban lévő konténerben. A tüzetes szemlét és szakértői vizsgálatot követően kiderült, a dobozok ugyancsak kábítószer-prekurzorokat tartalmaznak, mint a korábbiak. És ugyanúgy műtrágyával próbálták álcázni. Ebből mindössze néhány raklap volt a konténer, illetve a raktárak bejáratánál, míg az illegális vegyi anyaggal teli dobozok jóval hátrébb.

A két budapesti raktárból összesen 19 tonna ilyen anyagot foglaltak le a rendőrök. A felderítő munkák során több hazai és külföldi fuvarozócéget ellenőriztek, tucatnyi sofőrt kihallgattak, számtalan fuvarlevelet és úti okmányt vizsgáltak meg. Tekintve, hogy a szálak egyértelműen külföldre mutattak, így több külföldi társhatósággal is felvették a kapcsolatot.

Az információk alapján egyértelmű, hogy a szállítmányok mögött egy nemzetközi bűnhálózat áll, a tagok azonosítása még jelenleg is zajlik. A lefoglalt összesen 32 tonna prekurzor elkobzását és megsemmisítését a KR NNI kezdeményezte a nyomozást felügyelő Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészségnél.

(Kiemelt képünk forrása: police.hu)