Tízből négy embernek romlott az anyagi helyzete a járvány alatt

A Policy Solutions átfogó kutatásából az is kiderül, hogy a párjukkal együtt élők 36 százaléka tartott attól a karantén alatt, hogy párjuk ideges, agresszív lesz.

2021. április 22., 13:48

Szerző:

A magyarok többsége úgy érzi, nem kapott segítséget a járvány alatt – derül ki a Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung által készített, a magyarországi járványhelyzetet érintő reprezentatív felmérésből. A kutatást végző szervezet által mért adatok szerint körülbelül 800 ezer ember veszíthette el az állását a járvány miatt.

A válaszadók háromnegyede tart a vírus hosszú távú szövődményeitől, 22 százalékuk viszont nem. A higiéniás intézkedések közül a legtöbben egyértelműen a kézfertőtlenítést tartanák meg a járvány után is. Több mint felük a járványt követően sem dobná el a maszkot, az alapjövedelem bevezetését pedig még a fideszesek többsége is támogatja. 70 százalékos támogatottságú volt az a javaslat, amely alapján a boltoknak kötelező kézfertőtlenítő pontokat kellene kitennie az üzlethelyiségükben.

A válaszadók közül 79 százalék állította azt, hogy az esetek többségében kerülik a különösen veszélyeztetett emberekkel való kontaktust, közel azonos arányban pedig az ismerőseikkel való fizikai érintkezést is visszaszorították, illetve kerülik a tömegközlekedést. A maszkviselés viszont nem örvend nagy népszerűségnek, a válaszadóknak azonban több mint fele gondolja úgy, hogy egyes időszakokban a jövőben is támogatná a kötelező maszkviselést a tömegközlekedésen és a boltokban. A megkérdezettek túlnyomó része oltáspárti volt, a kormánypártiak körében azonban nagyobb az oltási hajlandóság. A kormánypárti válasz­adók 71 százaléka oltatná be magát. Az ellenzéki szavazók között 59 százalék, a bizonytalanok között pedig 55 százalék volt az oltási hajlandóság egy évvel a járvány kezdete után – írja a 24.hu.  

Igencsak aggasztó eredmény, hogy a párjukkal együtt élők 36 százaléka tartott attól a karantén alatt, hogy párjuk ideges, agresszív lesz. A válaszadók döntő többsége (70 százaléka) azonban azt válaszolta, hogy nem változtak a különböző emberi kapcsolatai a karantén és a társas távolságtartás időszaka alatt

A gazdasági félelmek rendkívül jelentősek a magyar társadalomban, a kevesebb fizetés (55 százalék) vagy a munkahely elvesztése (45 százalék) miatt rengetegen aggódtak a járvány alatt. Tízből négy ember válaszolta azt, hogy romlott az anyagi helyzete, mindössze 2 százalék számolt be az anyagi helyzete javulásáról. Az alacsonyabb végzettségi csoportokban magasabb a munkájukat elvesztők aránya, rajtuk kívül a gyereket nevelő szülők is és a gyermeküket egyedül nevelő szülők körében volt kimagasló az állásvesztés.

A kormány gazdasági válságkezelése tekintetében a magyarok 59 százaléka elégedetlen volt a kormány intézkedéseivel, azonban a politikai táborok között komoly különbség van a kérdésben: a fideszesek kétharmada szerint ele­get tett az Orbán-kormány a munkahelyek és a jövedelmek megvédésének, az ellenzékiek 85 százaléka szerint azonban nem. 

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Dimény András)