Titok marad, mennyibe kerültek Orbán repülőútjai

2018. augusztus 8., 18:14

Szerző:

Nem árulta el a Párbeszéd parlamenti képviselőjének, Tordai Bencének írásbeli kérdésére Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy mennyibe kerültek a Magyar Honvédségnek Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány közelmúltbeli repülős útjai.

Az izraeli és montenegrói diplomáciai látogatásokat ugyanis a Honvédség kötelékébe tartozó egyik Airbus A319-es utasszállító repülőgéppel hajtották végre, pedig hivatalosan a két ilyen típusú gép egyike sem a kormánytagok szállítására szolgál, hanem például honvédek, katonai ellátmány vagy sebesültek utaztatására.

Fotó: Radim Koblizka

168 Óra nemrég beszámolt róla, hogy korábban még azt sem volt hajlandó elárulni a honvédelmi miniszter, hogy mennyibe került a két repülőgép megvásárlása. Benkő Tibor a Párbeszéd képviselőjének szerdán azt válaszolta: az ilyen jellegű utazások kizárólag a jogszabályok betartásával, önköltséges módon, a honvédelmi miniszter engedélyével valósulhatnak meg. A pilóták és a személyzet kiképzése során a gépeket csak kisebb delegáció szállítására használják, de feladataikat ugyanúgy ellátják.

A dokumentum végén a honvédelmi miniszter közli, hogy a honvédelmi tulajdonú gépek felhasználásában az utóbbi években nem történt változás, a katonai feladatú repülőgépek korábban is szállítottak kormánytagokat, állami vezetőket és delegációikat. Benkő Tibor külön kiemeli, hogy a szocialista kormányzat idején is volt erre példa, ráadásul mintegy 100 alkalommal.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.