Tiltakozó aktivisták szállták meg Zsidai Roy éttermét

2017. november 19., 14:30

Szerző:

A Közös Ország Mozgalom és A Város Mindenkié aktivistái erőszakmentes ellenállási akciót, ülősztrájkot kezdeményeztek a Pest-Buda étterem-hotelben. Nagyjából huszan egyszerűen beültek a Zsidai-birodalomhoz tartozó étterembe és nem hajlandók kimenni. A pincérek megpróbálták kitessékelni őket, de nem sikerült.

Az aktivisták a közvagyon magáncélú profitszerzésre való használata ellen tiltakoznak, közismert ugyanis, hogy Budavári Önkormányzat messze áron alul adta bérbe az épületet Zsidai Roy cégének. (Juhász Péter korábban hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, mert Zsidai – aki Juhász szerint Orbán családi strómanja – cége havonta összesen 126 000 forintot fizet az egész házért, aminek egyetlen lakrészében 99 ezer forintba kerül egy éjszaka.)

Miközben Magyarországon lakhatási válság van, köztulajdonban álló, lakhatási célú ingatlant magáncélra, messze áron alul bérbe adni nem pusztán felelőtlenség, hanem aljas és embertelen cselekedet – írják felhívásukban a szervezők. Az étterem tulajdonosai köztudottan jó kapcsolatot ápolnak a miniszterelnök családi körével. Ma Magyarországon pedig ez a rend: aki közel áll az Orbán-családhoz, annak nyílnak lehetőségek, sőt csak azoknak nyílnak lehetőség. Nekik szabadon lehet rabolniuk és megkárosítaniuk a közvagyont, nekik megadatik a gyarapodás – tették hozzá.

 

Az étterem vzeteői egy idő után megunták és rázárták a z ajtót a bent tiltakozókra, majd bekapcsolták a riasztót. "Az étterem magánterület, de nyilvános hely, ahová étkezni járnak az emberek. Az étterembe be lehet menni étkezni, majd fogyasztás és fizetés után távozni. Azzal, hogy a tüntetők elfoglalták az éttermet és nem rendeltetésszerűen használják, azaz nem fogyasztanak, szabálysértést követnek el – írta közleményében a Zsidai Csoport. 

Hozzátették, hogy mivel az éttermet bezárták, az már nem közforgalom, az ennek ellenére ott tüntetők, ezzel magánlaksértést követnek el. A Közös Ország Mozgalom szerint viszont éppen ellenük követtek el bűncselekményt. Az ajtó bezárása után ugyanis az  aktivisták akkor sem tudnák elhagyni a helyszínt, ha akarnák, azaz korlátozzák személyes szabadságukatt, ez pedig bűncselekmény – írták a Facebookon.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.