Mi történt? Mészáros Lőrinc kiszállt a Tiborczcal közös cégéből, részvényeit a Bayer-csoport egyik tulajdonosa vette meg

2020. április 17., 10:27

Szerző:

Minden részvényétől megvált az Appeninn Holding Nyrt.-ből Mészáros Lőrinc és a felesége. A felcsúti milliárdos eddig az egyre terjeszkedő ingatlanos cég részvényeinek 18,33 százalékát birtokolta a Konzum II tőkealapon keresztül,

a részesedését viszont egy tőzsdén kívüli ügylet keretében teljes egészében megvásárolta tőlük egy Zinventive Vagyonkezelő Zrt. nevű cég.

Ez a cég csütörtök este az MTI-hez közleményt juttatott el, amiben a Zinventive szakmai befektetőként jellemzi magát, amely iparági hátterének köszönhetően „olyan tapasztalatot és szakmai tudást birtokol, amely nagyban támogatni tudja az Appeninn Nyrt. ingatlanfejlesztés területén kialakított stratégiájának megvalósítását”.

Tiborcz István Mészáros Lőrinccel beszélget
Fotó: 444.hu olvasói fotó

A Zinventive Vagyonkezelő a tulajdonosi körén keresztül szorosan kapcsolódik a Bayer Construct vállalatcsoporthoz, amely közel két évtizedes múltjával Magyarország egyik meghatározó építőipari és ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégcsoportja – írták. A Zinventive tulajdonosa – emlékeztet az Index – Balázs Attila, aki Schmidt Bélával együtt a Bayer-csoport tulajdonosa is. 

Eközben az Appeninn legnagyobb részesedéssel bíró tulajdonosa továbbra is a Tiborcz István-féle BDPST Zrt.,

ami a részvények 29,3 százalékával bír. Emellett az OTP ingatlanalapjának van még részesedése a cégben, 5,09 százalék. 

Az Appeninn éppen áéprilis elején kapott, illetve nyert el közel 2 milliárd forint állami támogatást  a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázatán a balatonvilágosi Club Aligához tartozó kikötő és a balatonfüredi kikötő fejlesztésére.

Az Appeninn korábbi közlése szerint a 2019-es átfogó eredménye meghaladta a 10,2 millió eurót (több mint 3,3 milliárd forint.) Az összeg jórészt - derül ki a közleményből - ingatlanok bérleti díjaiból, fenntartási költségek különbségéből jött össze, 2 milliárd forint).

Az Appeninn Nyrt. ingatlaneszközeinek értéke 25 százalékkal, 118 millió euróról 148 millióra, mintegy 50 milliárd forintra nőtt tavaly.

A Zinventive közleménye ezek után még az Appeninn eredményeit, sikerességét részletezi. Az Appeninn Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtökön 269 forinton zárt, az elmúlt egy évben 196 és 547 forint között forgott.