Terasznyitás-körkép: még éledezik Budapest

Körbenéztünk azokban az utcákban, ahol korábban sok terasszal rendelkező vendéglátóhely működött, hogy hogyan készülődnek egy nappal a hivatalos nyitási időpont előtt. Budapest még szundikál.

2021. április 23., 14:05

Szerző:

A legnagyobb forgalmat a Ráday utcában tapasztaltuk, viszont a Nagykörút és a Király utca egyelőre tetszhalott állapotban van.

A Ráday utcában a parkoló autók okozzák a legnagyobb gondot; a vendéglősök elkezdték összeszerelni a teraszokat, sokan pedig csak a székeket tették ki – ha volt hova. Jó pár helyen ugyanis autók parkolnak a korábbi teraszok helyén, emiatt a vendéglősök a ferencvárosi Közterület-felügyelethez fordultak. A közteresek a rendszám alapján „kedvesen, de határozottan” felhívják a beazonosítható autó tulajdonosát, és megkérik, hogy álljon arrébb.

 
Fotó: 168.hu | Dimény András 
 

Azok az autók, ahol nehezen kideríthető a tulajdonos, vagy nem reagál, pár napos türelmi időt kapnak. Cukk Dorottya, a Ferencvárosi Önkormányzat kommunikációs referense lapunknak azt mondta: ezekért a kocsikért sem jön a „lopós autó”, a teraszhelyek felszabadítása minden évben ugyanazzal a rutinnal történik, időbe kerül. 

 
Fotó: 168.hu | Dimény András 
 

A Király utcán végigmenve szembetűnő, hogy péntek délben még életnek nyoma sincs. Egyébként is faramuci a helyzet: míg az utca egyik oldalán a Terézvárosi Önkormányzat engedélyezte a teraszok megnyitását, Erzsébetváros az utca túloldalán nem. „A járványhelyzettől függetlenül folyamatos nehézséget jelent az is, hogy a lakók és itt dolgozó vállalkozók nagyon nehezen találnak parkolóhelyet a kerületben, mindezt pedig a kormány által elrendelt ingyenes parkolás tovább súlyosbította. Ezt az extrém helyzetet figyelembe véve nem áll módunkban, hogy engedélyezzük a teraszok kiépítését a parkolóhelyeken” – írta indoklásként a VII. kerület a Telexnek. Erzsébetváros felmérése szerint egyébként a vendéglátóhelyek 40%-a nyithat ki a járvány lecsengésével.

 
Fotó: 168.hu | Dimény András 
 

Számottevő mozgást a Bazilika környékén tapasztaltunk még. A Fröccsterasz éledezik, láthatóan ki fog nyitni az Erzsébet téren, a Hercegprímás utca – Október 6. utca környékén lévő éttermek közül pár helyen már pakolnak a vendéglátósok a teraszokra, de ahogy kicsit távolodunk a Bazilikától, ugyanaz a lehangoló látvány fogadja az arra sétálókat: lehúzott redőnyök és „Zárva”-táblák.

A Deák tér – Erzsébet tér környékén újra megjelentek a valtonos biztonsági őrök, más mozgást még nem tapasztaltunk. 

 

Fotó: 168.hu | Merész Márton

Sokat látott, teraszozós kollégáink szerint a legtöbb vendéglátós kivár, vagy rosszabb esetben tönkrement; a helyzet talán holnapra egy fokkal tisztul, amikortól hivatalosan is nyitnak a helyek.

A virológus mindenesetre nem ajánlja, hogy tömegbe menjünk a teraszok nyitásakor, a vendéglátósok ugyanakkor az első hétvégén tömegekre számítanak. A járvány pedig korántsem csengett még le: a mai adatok szerint is 24 óra alatt több mint 200-an haltak bele a koronavírusba.

(Kiemelt kép: 168.hu | Merész Márton)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.