Tényleg gigantikus méretű lesz az augusztus 20-ai parádé

A kormánykommunikáció hónapok óta a legnagyobb ünnepségként emlegeti a mostani augusztus 20-át. Nem túloznak.

2021. augusztus 18., 09:18

Szerző:

Nagyszabású Szent István-napi rendezvénysorozat lesz idén az augusztus 20-i hosszú hétvégén: a hagyományos ünnepi programok mellett komoly- és könnyűzenei koncertek, történelmi bemutatók, felvonulás, kiállítások, sportesemények, művészeti programok, valamint gasztronómiai élmények is várják a látogatókat csütörtöktől vasárnapig – írja az MTI. A szervezők közleménye szerint az eseménysorozat augusztus 19-én 16 órakor kezdődik majd a Szabadság téren az Utcazene Fesztivállal és Foodtruck Show-val, valamint az Erzsébet téren a Szabadrét Fesztivállal. Három nap alatt 12 programhelyszínen 14 ország zenészei 151 koncertet adnak. A fiataloknak szóló Szabadrét Fesztiválon magyar zenészeket, formációkat és dj-ket hallhat a közönség.

Augusztus 20-án a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon kap helyet a Hősök útja, amely a magyar történelem hét kiemelkedő alakjának állít emléket látványos bemutatókkal. A Kapisztrán téren ezzel párhuzamosan honvédségi programokat tartanak. A Gellért-hegyen komolyzenei koncertek lesznek, Budán pedig a Retro Tabán koncertsorozat kerül megrendezésre, ahol koncertet ad majd többek között a Ladánybene 27, a TNT, Szikora Róbert és az R-Go, a Back II Black, a Beatrice, Deák Bill Gyula és a Hooligans is. Az Andrássy úton a magyar történelem kiemelkedő alakjai, feltalálói, művészei és helyszínei mellett a keresztény és a katolikus vallás emblematikus alakjai és szimbólumai elevenednek majd meg. A Magyar Ízek Utcája idén is a Várkert Bazár előtti területen kap teret, ahol a látogatók megkóstolhatják az ország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyereket is. 

A Kossuth téren állítják ki a rekonstruált Aranyvonatot, azt az ereklyeszállító kocsit, amelynek eredetije 1938-ban készült, hogy körbevihesse az országban a Szent Jobbot.

A hétvégén a Műegyetem rakparton a Road Movie Live koncertsorozat fellépői között lesz a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, a Road, a Tankcsapda, Demjén Ferenc, a Kelemen Kabátban, a Margaret Island, Horváth Tamás, a Halott Pénz és Ákos. A Nehru part különböző színpadain kortárs előadóművészek zenés felolvasásokat tartanak, továbbá magyar filmeket vetítenek három estén át. A Vázsony Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves területen szervezik meg a Gyerekligetet, ahol többek között Csukás István mesefigurái, a Tintaló Társulás előadásai, a Vaga Banda gólyalábas vásári komédiásai és lovagi játékok is várják a családokat.

Nem aprózzák el a látványt

A kormánykommunikáció hónapok óta azt harsogja, hogy ez lehet minden idők legnagyobb augusztus 20-ai eseményei, amit a látványos megvalósításon dolgozó Centrum Production iroda Facebook-bejegyzése szerint valóban nem elképzelhetetlen. Leírták ugyanis, hogy a pirotechnikai és látványkellékek összeállításán mintegy 550 napja dolgoznak már. A 4,3 kilométeres produkciós területre több mint ezer darab intelligens lámpát szereztek be, 200 kilométernyi elektromos vezetéket, és mintegy 40 ezer pirotechnikai effektet. A pirotechnikai termékek száma is mintegy 31 ezerre rúg, emellett 56 projektor, 400 robotlámpa és 650 RGB színező effekt lámpa várja az érdeklődőket. 

(Kiemelt kép: Tűzijáték a Duna felett Budapesten a nemzeti ünnepen, 2019. augusztus 20-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.