Telex: Orbán kérte Rogánt, hogy állítsa le felesége földvásárlását – Havasi cáfol

„A miniszterelnök ilyen kérdésekkel nem foglalkozik” – felelte a lapnak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2021. február 19., 13:54

Szerző:

Orbán Viktor kormányfő az első hírek megjelenése után határozottan megkérte Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert, hogy bármilyen úton, de állítsa le, csinálja vissza új felesége, Rogán (Obrusánszki) Barbara földvásárlását - írta a Telex két egymástól független – köztük egy kormányzati – forrásra hivatkozva.

A lap értesülései szerint Rogán ehhez két minisztertársától próbált segítséget kérni: a koncepció pedig az volt, hogy ne a politikus családjának kelljen kifarolnia az ügyletből, hanem úgy látsszon, hogy a hatóságok akasztották meg az ügyet.

A lap kormányzati forrása szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közbenjárása után utasította el a megyei kormányhivatal az adásvételi szerződés bejegyzését. A Telexnek a Miniszterelnökség azt válaszolta: Gulyás a földügyben „senkivel, így sem a kormányhivatalokat felügyelő államtitkárral, sem kormányhivatali vezetővel, sőt egyetlen kormányhivatali munkatárssal sem beszélt”. A szervezet a feltételezést is visszautasította. A cikk szerint a kormányhivatal elutasító határozata a szerződésben található formai hibák miatt is történhetett.

Az ügybe bevont másik miniszter a Telex szerint Nagy István agrárminiszter lehetett, aki azonban az erre vonatkozó kérdésre nemmel felelt a lapnak.

„A miniszterelnök ilyen kérdésekkel nem foglalkozik” – felelte a lapnak Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor felháborodott-e az ügyön és megkérte-e Rogánt, hogy állítsa le a földvásárlást. Havasi szerint a „kérdés is ostobaság”.

A Telex hasonló választ kapott a Rogán vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától is. „Az Önök összes felvetése ostobaság. Egyszerűbb lenne, ha belátnák, hogy ebben az ügyben gondatlanul jártak el, és nem mondtak igazat az olvasóiknak” – írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Telexnek.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök, Rogán Antal és Gulyás Gergely (b-j) az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. december 11-én. Fotó: MTI | Illyés Tibor)