Több hét munkája mehet kukába a tatai hotelberuházás elleni népszavazási kezdeményezésnek

A koronavírus elleni védekezés jegyében kiadott kormányrendelet miatt a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodáról szóló népszavazás eddig összegyűlt aláírásait is meg kell semmisíteni, az egész gyűjtés 90 nap múlva indulhat újra.

2020. november 7., 12:22

Szerző:

Egy csütörtökön életbe lépett kormányrendelet értelmében a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást – vette észre a Mérce.hu

A rendelet a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítéssel összefüggésben kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtését is érinti.

Az október közepén indított aláírásgyűjtésből már csak 6 nap lett volna hátra, így azonban ki kell várni a rendelet visszavonását, sőt a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalása szerint az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez,

azokat meg kell semmisíteni.

Az aláírások megsemmisítése ugyanis hatalmas veszteség lenne a helyi civileknek, hiszen hatezernél is több aláírást gyűjtöttek össze az elmúlt hetekben, bőven túlteljesítve ezzel a népszavazás kiírásához törvényileg szükséges 4175 darabot.

A rendelt értelmében a koronavírus-járványra hivatkozva átmenetileg sem aláírások nem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem.

A veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre.