Nem titkolhatja tovább Rogán Antal tárcája, hogy milyen munkával bízta meg milliárdokért a Századvéget

2019. szeptember 19., 13:51

Szerző:

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki döntésével a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyfelének, Joó Hajnalka újságírónak adott igazat: már nincs akadálya annak, hogy a közvélemény is megismerje, milyen anyagokat készíttetett 6,1 milliárd forintért a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Századvéggel – írja a szervezet csütörtöki közleménye.

Az ügynek külön súlyt ad, hogy a TASZ korábban más, szintén a Századvég megbízásait érintő adatigényléseiben márt korábban pert nyert a kormánnyal szemben.

Tehát a kormány úgy tagadta meg az adatok kiadását, hogy pontosan tudhatta, azokat ismét ki kell adnia.

Az ilyen esetek arra alkalmasak, hogy lekössék a sajtó és a civil szervezetek erőforrásait a pereskedésekkel, illetve lényegesen később, sokszor a történtek után évekkel kerülhetnek így nyilvánosságra információk, amelyek így némileg inflálódnak, jelentőségüket vesztik.

Mint írják, Rogán Antal tárcája az igényelt adatok egy részét egyáltalán nem akarta kiadni, másik részéért pedig közel negyedmillió forint költségtérítést kért a TASZ ügyfelétől. A költségtérítés különösen abszurdnak nevezi a TASZ, mert az adatokat nem küldték volna el, csak betekintési lehetőséget biztosítottak volna az újságírónak, aminek helyszínét és időpontját csak azután közölték volna vele, ha már befizette a költségtérítést.

A májusi elsőfokú döntés után – ami szintén a TASZ-nak és a HVG újságírójának adott igazat – csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon, jogerős ítéletében helybenhagyta a korábbi ítélet rendelkezéseit: ki kell adni azokat a tanulmányokat, amelyek a bruttó 6,1 milliárd forintos keretszerződés felhasználásával készültek.

A civil szervezet Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője, Dojcsák Dalma szerint „minden ilyen ítélet egy újabb lépés az átláthatóság felé”.