Koporsót vittek Áder Jánosnak tiltakozásul az új tb-törvény ellen

2019. december 16., 14:04

Szerző:

Egy koporsóval tiltakozott a Párbeszéd a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvény szigorítása ellen hétfőn a köztársasági elnök hivatala előtt.

Tordai Bence, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője arra szólította fel Áder János államfőt, hogy ne írja alá, hanem küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a múlt héten elfogadott jogszabályt, mert az emberéletekbe kerülhet. A politikus gyalázatosnak és embertelennek nevezte a törvénymódosítást, ami szerinte azt jelenti, hogy akár több mint egy millió magyar állampolgár kieshet az ingyenes egészségügyi ellátás köréből. Hozzátette: minden kilencedik magyar állampolgárt az a veszély fenyegethet, hogy nem lesz jogosult a sürgősségi ellátáson kívül semmilyen egészségügyi kezelésre, csak akkor ha előre kifizeti annak árát. Mint mondta, a veszélyeztetett emberek nagy része a társadalom legszegényebb részéből kerül ki, nekik pedig nem lesz esélyük kifizetni az egészségügyi ellátásukat, így tartós egészségkárosodást szenvedhetnek, vagy akár meg is halhatnak. A törvénymódosítással a Fidesz felmondja a nemzeti kockázatközösséget. Felhívta a figyelmet arra, nemcsak a Párbeszéd, hanem Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Szakszervezeti Szövetség is arra kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabálymódosítást.

Kérdésre válaszolva Tordai Bence elmondta, jelenleg is megoldott a potyautasok kiszűrése a rendszerből, hiszen piros lámpát kapnak azok, akik elmaradásban vannak a járulékokkal. Ezt azt jelenti, hogy ellátást kaphatnak és járulékhátralékukat adók módjára hajtják be rajtuk, ami nem ugyanaz, mintha ellátás költségét kellene kifizetniük, hiszen ez egy komolyabb beavatkozás esetén sok százezer vagy akár több millió forint is lehet - magyarázta.

Hozzátette, a Párbeszéd meghagyná a jelenlegi szabályozást, de ha van olyan humánus megoldás, amit a szakma, a szakszervezetek és az ellenzéki pártok is elfogadnak, akkor annak a Párbeszéd sem lesz kerékkötője.