Július 1-től hatályos a potyautastörvény: ha fél évig nem fizeti a tb-t, csak sürgős esetben látják el

2020. július 1., 15:09

Szerző:

Sokat változik a mindennapi élet 2020. július 1-jétől, számos jogszabály ugyanis szerdán (azaz ma) lépett hatályba. Változnak a járulékokra vonatkozó szabályok, az adatszolgáltatás a NAV felé, több marad a dolgozó nyugdíjasok zsebében, és immár

hatályos az új társadalombiztosítási törvény, ami szerint, ha valaki fél évig nem fizeti a tb-járulékot, nem lesz jogosult egészségügyi ellátásra.

A változásokat a Napi.hu szedte össze.

 

Hatályba lép a potyautastörvény

Az új társadalombiztosítási törvény módosítja az egészségbiztosítással érintett személyek körét. Ezentúl azok a személyek, akik nem fizetik az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és legalább hathavi elmaradást halmoznak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. 2020. július 1-jétől a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást, az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólag sem rendezhető. A sürgősségi ellátást azonban továbbra sem tagadhatják meg az egészségügyi intézmények.

A törvény egységesíti a járulékfizetési rendszert is: a nyugdíjjárulék (10 százalék), az egészségbiztosítási járulék (7 százalék), és a munkaerő-piaci járulék (1,5 százalék) összeolvadásával keletkezik a társadalombiztosítási járulék, amelynek mértéke 18,5 százalék marad, mint korábban.

A jogszabály bevezeti a járulékfizetési minimumot is. Ez a minimálbér 30 százaléka lesz, azaz idén havi 48,3 ezer forint.

A nagy vitákat kiváltó törvényt a Pénzügyminisztérium a „potyautasok” kiszűrésével indokolta, de ez számítások szerint

több mint félmillió magyar ember ellátását sodorhatja veszélybe,

köztük azokét, akik egyéni szerződéssel fizetnek járulékot, illetve azokét, akiknek nincs állandó lakcímük. A lépést a Magyar Orvosi Kamara nem támogatta.

Mindent látó NAV

Szerdától minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről készített számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak. Bár maradhat a kézi számlatömb, annak az adatai a NAV Online Számla felületén kell feltölteni. Erre 500 ezer forint áfa-érték alatt 4 nap áll rendelkezésre. A változás két lépcsőben - 2020. július 1-jével, majd 2021. január 1-jével - lép életbe, leginkább a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint az egyéni vállalkozók mindennapjait alakíthatja át.

Ezen kívül bírságot is kaphat az, aki számlán nem tünteti fel a belföldön adóalanyként nyilvántartásba vett partner belföldi adószámának első nyolc számjegyét. A számlakibocsátásra nyitva álló idő 15 napról 8-ra csökken.

 

Így dolgozhatnak a nyugdíjasok

Immár a nem munkaviszonyban munkát végző nyugdíjasoknak csak a 15 százalékos szja-t vonják le a bérükből. Így a megbízási szerződéssel dolgozó, valamint a vállalkozó nyugdíjasok is mentesülnek a 18,5 százaléknyi járuléklevonásoktól, az így dolgozó idősek nettó keresete jelentősen nő. Kormányzati adatok szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket.

 

Fizetős parkolás

A járványügyi vészhelyzet lejártával – három hónap után – július 1-től újra fizetős lesz a parkolás országszerte.

 

Ötmilliós bírság is jöhet a parlagfű miatt

Tavaly óta megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő. Minden földhasználó köteles június 30-ig az ingatlanán a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. A bírság 15 ezertől akár ötmillió forintig is terjedhet.

 

Változik a közlekedés

A koronavírus miatt teljesen leállították, de július 1-jén újra elindult a Budavári Sikló két kocsija. Az újranyitáskor minden utas gyermekjeggyel utazhat. Az egyirányú menetjegy ára így 700, a retúrjegy pedig 1100 forint. Szerdától, az első járványügyi menetrendek június 20-i bevezetése után újabb viszonylatokon változik a Volánbusz országos autóbusz-járatainak közlekedése. A MÁV-Start bejelentése szerint holnaptól számos környező országgal újraindul a nemzetközi vasúti közlekedés, Ausztria és Németország felé pedig növekszik a jelenleg közlekedő járatok száma.