Egészségügyi államtitkár: van elég orvos

Interjút adott Takács Péter egészségügyi államtitkár a Népszavának. Szerinte az, hogy a Magyar Orvosi Kamara elvesztette benne a bizalmát, még nem jelenti azt, hogy az orvostársadalom sem bízik meg benne.

2023. február 11., 07:12

Szerző:

„Van elég orvos a rendszerben, akár jelentősebb túlmunka nélkül is működőkőképes lehetne, ha nem lennének rosszul elosztva az erőforrások.” – közölte a Népszavának adott interjújában Takács Péter egészségügyi államtitkár, aki szerint az új reformcsomagokkal ez az erőforráselosztás hatékonyabban megvalósulna.

Az ápolók és szakdolgozók sürgős béremeléséről, amit a Magyar Orvosi Kamara is követel, Takács úgy vélte, az uniós források visszatartása miatt az lehetetlen: „Én lettem volna a legboldogabb, hogyha januártól meg tudjuk csinálni. De mivel a nekünk járó uniós forrásokat visszatartják, az országnak önerejéből kell az ápolói béremelést is biztosítani. 2010 óta az egészségügyben volt a legnagyobb béremelés. A szakdolgozói béremelés az előző négy év alatt összesen 72 százalék volt, ez meg 14 hónap alatt lesz 50 százalék.”

Amikor szembesítették azzal, a Vodafone felvásárlása súlyos pénzekből mégis megtörténhetett, Takács csak annyit reagált, ennek részleteiről inkább a nemzetgazdasági minisztert kérdezzék. Takács Péter amúgy leszögezte, szerinte az Magyar Orvosi Kamara és a kormány között politikai ellentétek feszülnek, és ezek magyarázzák drasztikus akcióikat, a kamara pedig a kormány ellen „hangolja a a tagságot.”

(Kiemelt kép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) új budapesti székházának avatóünnepségén 2022. november 7-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)