Nincs megállapodás a bérekről, sztrájkra készülhetnek a tanárok

Első körben kétórás figyelmeztető sztrájkot terveznek.

2021. december 6., 10:59

Szerző:

Négypontos követelést fogalmaztak meg október elején a pedagógusokat és oktatást segítőket képviselő szakszervezetek a kormány felé. Azóta négy tárgyalás volt, de a múlt hetin is úgy álltak fel az asztaltól, hogy a bérrendezés terén nem sikerült dűlőre jutni, ezért most sztrájkra készülnek a pedagógusok – írja az RTL Klub Híradója alapján a Telex.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról beszél, az Orbán Viktor által bejelentett, 2022-től élő 10 százalékos béremelés összességében csak 9 százalék a vonatkozó rendelet szerint, és nem is az alapbért, hanem a pótlékot emeli. Ez bármikor megvonható, ezért a szakszervezet az szeretné, ha a béralap nőne. A szakszervezetek készek a sztrájkra is, de előbb meg kell állapodni a még elégséges szolgáltatások mértékéről. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja elárulta, első körben kétórás figyelmeztető sztrájkot terveznek.

Az RTL kereste a kormányt az ügyben, a válasz szerint most valóban csak az ágazati szakmai pótlék emeléséről döntöttek, de 2023-ra be van tervezve az átfogó bérrendezés.


(Kiemelt képünk illusztráció: Dimény András / 168.hu)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.