Nincs megállapodás a bérekről, sztrájkra készülhetnek a tanárok

Első körben kétórás figyelmeztető sztrájkot terveznek.

2021. december 6., 10:59

Szerző:

Négypontos követelést fogalmaztak meg október elején a pedagógusokat és oktatást segítőket képviselő szakszervezetek a kormány felé. Azóta négy tárgyalás volt, de a múlt hetin is úgy álltak fel az asztaltól, hogy a bérrendezés terén nem sikerült dűlőre jutni, ezért most sztrájkra készülnek a pedagógusok – írja az RTL Klub Híradója alapján a Telex.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról beszél, az Orbán Viktor által bejelentett, 2022-től élő 10 százalékos béremelés összességében csak 9 százalék a vonatkozó rendelet szerint, és nem is az alapbért, hanem a pótlékot emeli. Ez bármikor megvonható, ezért a szakszervezet az szeretné, ha a béralap nőne. A szakszervezetek készek a sztrájkra is, de előbb meg kell állapodni a még elégséges szolgáltatások mértékéről. Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja elárulta, első körben kétórás figyelmeztető sztrájkot terveznek.

Az RTL kereste a kormányt az ügyben, a válasz szerint most valóban csak az ágazati szakmai pótlék emeléséről döntöttek, de 2023-ra be van tervezve az átfogó bérrendezés.


(Kiemelt képünk illusztráció: Dimény András / 168.hu)

 

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.