Észak-Budapesti Tankerület pedagógusai: a magyar kormány zaklatja tanárait

Az Észak-Budapesti Tankerület pedagógusai eljuttatták lapunkhoz nyilatkozatukat.

2022. november 11., 11:15

Szerző:

„Mi, az Észak-Budapesti Tankerület sztrájkoló pedagógusai felháborodásunknak adunk hangot, miután a szakszervezetek és a kormány közötti, november 7-i tárgyaláson semmilyen érdemi előrelépés nem történt. Dehonesztálónak érezzük, ahogy a kormány semmibe veszi az ország valamennyi térségéből érkező vészjelzéseket és segélykiáltásokat” – kezdik nyilatkozatukat az Észak-Budapesti Tankerület sztrájkoló tanárai.

Kilenc pont az oktatás ügyéért

A pedagógusok szerint az ő munkáltatójuk Magyarország kormánya, és mint ilyen, felelősséggel tartozik a dolgozóiért, azaz értük. Évek óta folyamatosan jelzik, hogy hatalmas problémák vannak, és ezt a kormány nem hajlandó meghallani, cinikus legyintéssel söpri félre a kilenc pontot, amelyet az érdekvédelmi szervezeteik, a szülők és a diákok is elfogadtak.

„Ami itt folyik, kimeríti a mobbing fogalmát. Folyamatos munkahelyi zaklatás ez, ahol a munkáltató – Magyarország kormánya – folyamatosan zaklatja, megalázza, az állandó fenyegetésekkel pedig terror alatt tartja a munkavállalókat.”

A tanárok szerint bohózatba illő az ígérgetés, ami a fizetésemelések kapcsán történik. Kikérik maguknak, hogy a kormány 2025-re tervez érdemi emelést, amikor a számláinkat ma kell kifizetniük. A sztrájkoló tanárok parasztvakításnak érzik azt, hogy a kormányzati kommunikáció szétkürtöli a médiának, micsoda történelmi fizetésemelés lesz, miközben a 2021- es diplomás átlagbérhez akarják igazítani a 2025-ös tanári fizetéseket.

„Háborúra és külföldi humanitárius katasztrófára hivatkozva veszélyhelyzetet hirdetett Magyarország kormánya, miközben az ország határain belül is csendes, nem is annyira lassú, humanitárius katasztrófa megy végbe.”

A pedagógusok arra figyelmeztetnek, hogy mind a gyerekek, mind a tanárok pszichés állapota tarthatatlan. Úgy vélik, ha nem történik azonnali és érdemi fizetésemelés, olyan mértékű pályaelhagyás szemtanúi leszünk, amilyet még nem látott ez az ország.

„Hogyan merészeli a kormány ezeket a folyamatokat nem észrevenni? Hogyan merészel Brüsszelre hivatkozni, amikor a közoktatás ügyével a kormánynak kellene foglalkoznia?” – szegezik a kérdést a döntéshozóknak.

„Mi, az Észak-Budapesti Tankerület dolgozói követeljük, hogy a munkáltatónk tegyen eleget a kötelességének.

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!" – zárják levelüket a követeléseikkel.

 

(Kiemelt kép: Diáktüntetés az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóján Budapesten, 2022. október 23-án. Fotó: Pásztor Csaba / 168.hu)