Sztrájk jöhet az egészségügyben, miután a dolgozók kiakadtak Lázár János szavain

Az egészségügyben dolgozók forronganak, ezért szakszervezeteik soron kívüli tárgyalást kezdeményeznek az erőforrás és a gazdasági miniszterekkel, hogy még decemberben megállapodás szülessen. Az orvosok, s ápolók mellett a műszaki és egyéb kórházi személyzet is roppant csalódott.

2017. december 16., 19:11

Szerző:

„Soron kívüli tárgyalás folytatást kezdeményezünk Balog Zoltán és Varga Mihály miniszter urakkal, hogy még december hónapban sor kerüljön a 2016 szeptemberében aláírt megállapodás kiegészítésére. Az egészségügyi ágazat valamennyi munkavállalója felfokozott várakozással volt és van a 2017. év bérkorrekciójának teljesítéséért" – közölte az egészségügyi szakdolgozók, és a szakmában dolgozók érdekképviselete, a sztrájktárgyalók (Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, Magyar Orvosi Kamara, Magyar Gyógyszerészi Kamara), miután a csütörtöki kormányinfón Lázár János sok-sok egészségügyi dolgozónak csalódást keltő módon beszélt.

Lázár János szavait nem fogadták jól

„Nincs az az ember, aki ne szeretne többet keresni" – így reflektált kancelláriaminiszter arra a felvetésre, hogy a szakszervezetek a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt devalválódó idén novemberi, tavaly kialkudott béremelés korrekciójára egy havi bér kifizetését követelik az orvosoknak, szakdolgozóknak, valamint az intézményi háttérszemélyzetnek.

Lázár elmondta, a kormányon belül is szorgalmazzák a további fizetésemeléseket, a kérdés az, hogy ez milyen ütemezésben történjen meg. Azonban rendszerszinten kell tekinteni az egészségügyre, így például a háziorvosoknak is teljesíteniük kell majd bizonyos feltételeket cserébe a többletfinanszírozásért, amit kapnak – magyarázta a miniszter, majd hozzátette

„egyelőre zajlanak a tárgyalások, meglátjuk, lesz-e ezeknek bármilyen eredménye decemberben, és ha nem, majd januárban folytatódnak az egyeztetések."

Ezután írta meg elsőként a Népszava, hogy egy Egy kisebb karácsonyi csoda kellene ahhoz, hogy elmúljon az egészségügyiek csalódottsága: a weben olvasható hozzászólások alapján sokan számítottak a sztrájktárgyalók által követelt extra pénzre, s miután erre a kormány nem reagált, ingerültek elkeseredettek. Ezzel szerintük egyértelművé vált ugyanis: a kormány nem támogatta, hogy egy havi plusz juttatást kapjanak még decemberben az egészségügyiek, köztük a műszaki és gazdasági területeken dolgozók. Az utóbbiak azért is nagyon várták ezt a pénzt, mert ők kimaradtak az egészségügyet érintő valamennyi béremelésből.

2017-re ígérték, mégsem fizeti ki a kormány idén a pluszhavi bért?

Sőt, a bértárgyalásoktól egyébként távol tartott szakszervezetek közül az 5.12 elnöke, Kiss László azt mondta a lapnak: maga sem hiszi, hogy megtörténhet, és tényleg nem kapnak semmit. Szerinte lehetséges, hogy most csak szondázza a kormány az ágazatban dolgozókat és elképzelhető, hogy végül mégis bejelentik, lesz plusz pénz. Mert ha nem – mondta – azt már nem hagyhatják szó nélkül.

„Senki ne gondolja, hogy nincs összefüggés a leromlott géppark miatt elmaradt kezelések és a műszakiak meg nem becsülése között. Csaknem ezer orvosi gépszerelő és egyéb karbantartó, további 4-5 ezer egyéb szakdolgozó hiányzik a betegágyak mellől."

A lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szervezet (FESZ) elnöke pedig azt mondta: az eddigi emelésekkel együtt is az állami foglalkoztatottak fizetésének átlaga alatt marad az egészségügyben dolgozók bére. Ahhoz, hogy a keresetük elérje az átlagos szintet, legalább még egy negyven százalékos emelésre lenne szükség. „Ebben a helyzetben most csak az a jó, hogy nem írtuk alá ezt a bérmegállapodást, így minket nem köt semmi" – mondta, hozzátéve:

„mi ugyanis a legutóbbi küldöttgyűlésünkön már arról határoztunk, hogy a jövő év elején meghirdetjük a sztrájkkészültséget, ha addig nem lesz érzékelhető béremelés."

Most a hivatalos sztrájktárgyaló érdekképviseletek azt is közölték: „a szakdolgozók bérfejlesztésén túl az ágazati munkabéke elsősorban a betegellátás zavartalan biztosítása érdekében megköveteli, hogy lépésről-lépésre, egyik foglalkozási csoportot sem kihagyva hajtsuk végre a bérfelzárkóztatást, mint ahogyan ebben a kormánnyal 2016. szeptember 20-án megállapodtunk.

Nem mondhatunk le, és nem is fogunk lemondani a 2017. év korrekciójáról és ennek a bértáblákban való keresztülvezetéséről, mert a több évtizede a legnehezebb feladatokat ellátó kollégák mindaddig becsapva érzik magukat, csak rövid ideig örülhettek az igazságos bértáblának."

A szakszervezetek tehát egyre erőteljesebben követelik az egészségügyi ágazatban dolgozók – valamennyi dolgozó – bérkorrekcióját, s az ideénre megígért pluszpénzt.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.