Szombaton végleg bezár a miskolci repülőtér

De lesz helye, csak máshol.

2022. április 30., 08:46

Szerző:

Többéves kálvária után megoldódhat végre a miskolci repülőtér ügye, ugyanis hosszas előkészítő és háttérmunka után találtak egy, a célra alkalmas területet Sajópetri határában – ezt jelentette be Veres Pál, Miskolc polgármestere szerdán délután a városháza dísztermében

A városvezető a szerdai fórumon emlékeztetett, a 2019 őszén felállt, jelenlegi városvezetés a kezdetek óta eltökélt volt abban, hogy megoldja a helyzetet, mert ők is úgy gondolják, hogy Miskolc nem maradhat repülőtér nélkül.

Mint fogalmazott, számos tárgyalást követően most végre hosszú távú megoldást és jövőt tud kínálni a költözni kényszerülő miskolci repülőtérnek.

- A választásokat követően, április 5-én a Magyar Közlönyben megjelent a miniszterelnök aláírásával, hogy az általunk kinézett két helyrajzi szám alatt lévő területet kiemelt gazdasági övezetté nyilvánította a kormány. Ez egy komoly fegyvertény, és nagy segítség abban, hogy erre a problémára megoldást találjunk – jelentette ki. 

Sikeres tárgyalások

A polgármester szerint ebben a városvezetésnek rengeteg munkája van, lobbiztak Szijjártó Péter külügyminiszternél, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternél és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél is.

„Köszönhetően a sikeres lobbitevékenységnek, bő tíz nap alatt sikerült elérni, hogy ez a terület kiemelt fejlesztési terület legyen, ami nagyban meggyorsíthatja a reptérlétesítés folyamatát” – hangsúlyozta Veres Pál. 

Hozzátette még: segítséget tudnak nyújtani a repülőklubnak abban is, hogy az átmeneti időben legyen hely tárolni a reptérről leszerelt felszereléseket, köszönhetően annak, hogy sikeres tárgyalásokat folytattak Szirmabesenyő polgármesterével - ez a település a tulajdonosa ugyanis a repülőtér északi részének. 

Ahogyan az ismert, a korábbi városvezetés még 2018-ban jelentette be, hogy nem hosszabbít szerződést a miskolci repülőteret üzemeltető Borsod Megyei Repülő Klubbal, a területet ugyanis eladja, és csupán a légimentés számára biztosítanának itt területet a jövőben. Ötvös Béla, a repülőklub titkára a fórumon köszönetet mondott a városvezetésnek azért, hogy lehetőséget teremtettek arra, hogy a miskolci sportrepülés ügye rendeződhessen.

Együtt mennek tovább

- Bíztunk önökben, és nem csalódtunk. Hálásan köszönöm a munkájukat a klub közössége nevében is. Mi az előző városvezetéstől csak elutasító szavakat, arroganciát kaptunk. Ezek után az életünkért küzdve néha nyilatkoztunk olyanokat, melyek önök számára sem lehettek mindig szimpatikusak, ezekért elnézést kérünk. Ugyan könnyes szemmel fogunk elválni a jelenlegi repülőtértől, de most már boldogan tudjuk majd álomra hajtani a fejünket, mert mutattak számunkra egy lehetőséget a folyatásra – hangoztatta.   

A repülőklubosok a fórumon azt mondták, mindenben segíteni fogják a városvezetést, ahogyan az is segítette az ő ügyüket.

- Ez a bejelentés olyan a klub számára, mint amikor a teljesen zárt felhőzetet elkezdi átsütni a nap, és aztán a kis kék foltból egy egyre nagyobb kék ég vélik láthatóvá, ahogy a nap sugarai szépen felfalják a rossz időt. Miskolccal együtt most ráléphetünk arra az útra, aminek a végén ott az új repülőtér. Rengeteg a teendő, de szaktudásunkkal mindenben segítjük a várost, amire szüksége van – jelentette ki Bistei Viktor, a Borsod Megyei repülő Klub elnöke. 


Minden szempontból megfelelő

Badány Lajos, Miskolc alpolgármestere végül hozzátette, a Sajópetri mellett talált, megvásárolható terület repülésügyi szakemberek szerint minden szempontból alkalmas egy repülőtér számára, ráadásul az M30-as autópálya Miskolc déli lehajtójához is közel van. 

- Természetesen most még nagyon a folyamat elején vagyunk, előszerződéssel rendelkezünk a vásárlásra, ezt követően jön majd a településszerkezeti terv módosítása, az engedélyezési, létesítési, kivitelezési tervek készítése, illetve maga a kivitelezési munkák. Ez hosszabb időt fog igénybe venni, körülbelül egy évet. Pillanatnyilag egy, a jelenlegi repülőtér kategóriájának megfelelő, tehát negyedosztályú, természetes talajú kifutóval rendelkező reptérrel gondolkodunk, a további fejlesztéseket pedig majd a jövőben rendelkezésre álló források függvényében tudjuk végezni – tette hozzá Badány Lajos.

Pénteken a légierő egyik Gripenje húzott át a repülőtér felett, ezt láthatják a videón. Szombaton a miskolci repülőtérre várják a kisgépes repülés sok-sok résztvevőjét. Lesznek légibemutatók, kötelékek, majd napnyugta előtt a Borsodi Repülőklub repülőgépei hajtják végre az utolsó felszállásukat.

 

(Kiemelt kép forrása: Borsodi Repülőklub)