Szombathelyen megvalósult az ellenzéki összefogás, az összezavarodott jobboldal egymást üti

Leváltotta a szombathelyi tévé vezetőjét a helyi ellenzék. Kinevezte a helyére a megyei lap volt főszerkesztőjét, és a képviselőik megszavazták, hogy újraindítják a város újságját, a Savaria Fórumot. Közben a várost hivatalosan irányító fideszes képviselők migránsoztak, húzták az időt, ismeretlenek szobanövényekkel torlaszolták el a képviselő-testületi ülés termének bejáratát. A polgármester pár nappal később a téma újratárgyalását kérte. Az ellenzék nem akarja már most kezébe venni a város teljes irányítását, inkább megvárnák az őszi választásokat, de az önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba hamarosan delegálni fognak új tagokat.

2019. március 5., 08:29

Szerző:

„Dolgozik a frakció, készülünk a holnapi közgyűlésre. Figyeljétek, jó lesz!” – ezt posztolta ki a Facebook-oldalára Nemény András, az MSZP megyei elnöke, az Éljen Szombathely! frakció vezetője a megbeszélésükről szóló kép alá. A közös szelfin mindenki mosolyog. Nem csoda, hiszen Nemény azt ismertette, milyen lehetőségeik vannak, miután a Fidesz kisebbségbe került a szombathelyi közgyűlésben. Végül megállapodtak abban, hogy kezdeményezni fogják a városi televízió vezetőjének leváltását, a Savaria Fórum című önkormányzati újság újraindítását, az út- és játszótér-felújítás beépítését a költségvetésbe, és azt is, hogy a városi tisztviselők programját hozzák nyilvánosságra. Ez utóbbi szükségességét Nemény lapunknak azzal indokolta, hogy a tisztviselők programjáról eddig rendre csak a Fidesszel rokonszenvező média értesült, mások viszont nem.

Végül a közgyűlésben sikerült átvinni a javaslataik nyilvánossággal kapcsolatos részét, de a költségvetést nem tudták elfogadni, csaknem két tucat napirendi pont kimaradt, így március 13-án folytatják. Puskás Tivadar polgármester (Fidesz-KDNP) az ülés elején előhozakodott azzal a javaslatával, hogy hívják vissza az eddig a jobboldallal szövetkező Molnár Miklóst, a Pro Savaria képviselőjét az alpolgármesteri posztról, amit az ellenzék nem fogadott el.

Az ok: hetekkel ezelőtt Nemény András beterjesztett egy indítványt, amely szerint a túlóratörvényt ne alkalmazzák az önkormányzat intézményei és százszázalékos tulajdonú cégei. Molnár megszavazta a napirendet, és ezután már csak egyszerű többség kellett az indítvány elfogadásához. Ezt jobbikos támogatással tudta biztosítani az ellenzék. Ezzel lavina indult el Szombathelyen.

A napirendre áment mondó Molnár nem szavazott a túlóratörvénnyel kapcsolatos előterjesztésről, a voksolás előtt elhagyta az üléstermet. Ő korábban a Styl Ruhagyár kereskedelmi igazgatója volt, és rendkívül elkapkodottnak, átgondolatlannak, rosszul időzítettnek tartotta a gyorsan bevezetett jogszabályt.

Molnárt Puskás és a Vas megyei Fidesz-elnök, Hende Csaba is árulónak kiáltotta ki, szerintük a jobbos képviselő ezzel az ellenzék mellé állt. Hiába nem voksolt a határozat mellett, szavazata révén lett egyáltalán határozatképes a közgyűlés. Korábban írtunk róla, hogy Hende a Vas Népének adott, címoldalon megjelent nyilatkozatában ezt mondta róla: „Cselekedete kapcsán eszembe jutnak az ókori római történetírónak, Tacitusnak a szavai: Az árulókat azok is gyűlölik, akiknek szolgálnak.” Ezért Molnár bocsánatkérést követelt, amit lapzártánkig nem kapott meg.

Sőt, a Nyugat.hu információi szerint Puskás még telefonkampányba is kezdett, és a vélhetően rögzített szövegben megismételte a Molnárral szembeni vádjait. Egy, először lapunkban megjelent 2014-es őszi dokumentum szerint – amelyet azóta Molnár is nyilvánosságra hozott – az alpolgármester vállalta, hogy az ötéves ciklus időtartama alatt „szavazatával mindvégig és minden vele egyeztetett ügyben” dr. Puskás Tivadar polgármestert támogatja. Csakhogy Molnár egyszer sem szavazott Puskás ellen, a túlóratörvénnyel kapcsolatos előterjesztésre sem voksolt. Molnár sajtótájékoztatóján azt mondta, szomorú, hogy nyolc év után nem tudja a polgármesterének tekinteni Puskás Tivadart, de szerinte sokan vannak ezzel így.

A legutóbbi közgyűlésen ismeretlenek szobanövényekkel (tujával és fikusszal) torlaszolták el a képviselő-testületi ülés nagytermének bejáratát, a fideszes képviselők húzták az időt, migránsoztak, méltatták a polgármestert, aki szintén arról beszélt, mennyi eredményt értek el. Az ülésre megérkezett Hende Csaba is, aki a Nyugat.hu tudósítása szerint felszólította Molnárt, hogy térjen vissza a jobboldalra.

Lóg a tóga: Puskás Tivadar és Hende Csaba 2012-ben a Savaria Karneválon
Fotó: MTI//Kászoni László

Hende a helyi Fidesz irányítója. Amikor 2015-ben lemondott a honvédelmi miniszteri posztról – Orbán Viktor ugyanis elégedetlen volt a déli határzár építésének ütemével –, Hendét szinte azonnal a Fidesz vasi elnökének választották. Hendének nem csak Molnárral romlott meg a viszonya, hanem a másik fideszes alpolgármesterrel, Koczka Tiborral is.

Miközben az összezavarodott jobboldal egymást üti, az ellenzék egyre magabiztosabban veszi át az irányítást: megszavazta a fejcserét a tévé élén és az önkormányzati lap felélesztését. Az ingyenes városi lap 1991 augusztusától tavaly januárig létezett.

– Lovass Tibor, a városi tévé eddigi vezetője lojális volt a Fideszhez – magyarázza Nemény András. – A rabszolgatörvénnyel kapcsolatos televíziós vita megrendezésének először zöld utat adott, aztán lemondta. A közgyűlések utáni frakcióvezetői vitákat mindig megtartotta a tévé, de a többi műsorukba kizárólag fideszes képviselőket hívtak, ellenzékieket nem. Lovass munkaviszonyát, nem szüntetnék meg, ezután műsorvezetőként dolgozhatna tovább. Helyére Halmágyi Miklóst, a Vas Népe című megyei lap korábbi főszerkesztőjét nevezték ki. – Tőle azt várjuk el, hogy dolgozza ki a televízió objektív működésének modelljét. A műsorokban ugyanannyit szerepeljenek az ellenzéki képviselők, mint a kormánypártiak. Nem szeretnénk, ha csak rólunk szólna a tévé – mondja Nemény.

Halmágyi Miklós a rendszerváltozás idején elindult regionális hetilapnak, a Tér-Képnek volt az egyik alapítója, vezetője, később a Vas Népe főszerkesztőjeként dolgozott évtizedekig, amíg a több nyugat-magyarországi megyei lapot kiadó Pannon Lapok Társasága Fidesz-közeli kézbe nem került. Nemény szerint Halmágyi függetlensége éppen a szakmai múltja miatt nem kérdőjelezhető meg. A helyi Fidesz egy közleményben mégis azzal támadta, hogy Halmágyinak „nincs televíziós tapasztalata és kinevezése kizárólag a bevándorláspárti szivárványkoalíció érdekét képviseli”.

„Nem tudnak befolyásolni”

Nem az ellenzék lapja vagy tévéje kívánunk lenni, de a jobboldalé sem. A Vas Népe főszerkesztőjeként is mindig azt mondtam: az újságot az olvasónak írjuk – nyilatkozza lapunknak Halmágyi Miklós, a szombathelyi Médiacentrum frissen kinevezett vezetője.

– A Fidesz szerint az ön kinevezése – és most idézem a közleményüket – „kizárólag a bevándorláspárti szivárványkoalíció érdekét képviseli és nem a szombathelyi emberekét”. Meg azt is mondják, nincs is tévés tapasztalata.

- Tévés múltam valóban nincs. De több mint harminc éve dolgozom a print és online médiában, általában vezetői pozíciókban. Nemcsak szerkesztéssel, hanem értékesítéssel, kiadással is foglalkoztam. A Médiacentrum Kht. vezetéséhez pedig nem elsősorban tévés, hanem menedzseri tapasztalat kell. A szombathelyi városi televízió nincs rosszabb, de jobb állapotban sem, mint más önkormányzatok által működtetett médiumok. Egy dolog azonban hiányzik: az objektivitás. Ennek helyreállítása lesz az egyik feladatom. A másik, hogy újraindítsam az önkormányzati újságot. Az pedig közérdek, hogy egy városi hetilapból is tájékozódhasson Szombathely lakossága.

- Veszélyes a helyzete, hiszen könnyen előfordulhat, hogy az ellenzék azt mondja, most mi szerepeljünk többet, mint a fideszesek.

- Ha ezt mondták volna, nem vállalom. De nem mondták. Kizárólag azt kérték, hogy az objektivitást biztosítsam, ami valljuk be, ma hiányzik a magyar médiából. Nem az ellenzék lapja vagy tévéje kívánunk lenni, de a jobboldalé sem. A Vas Népe főszerkesztőjeként is mindig azt mondtam: az újságot az olvasónak írjuk.

- Az önkormányzati kampány idején nagy lesz a kísértés a befolyásolásra.

- Nem fogom hagyni. Nincs olyan dolog, amivel befolyásolni tudnak. Legfeljebb egy dologtól tartok: nehogy a jobboldal bojkottálja a tévét vagy az újságot. A Vas Népénél 1993-tól voltam főszerkesztő, van gyakorlatom a kérdésben, tudom kezelni ezeket a helyzeteket.

- Mit tervez változtatni a televízió működésében, műsorszerkezetben, munkaszervezésben?

- Egy hónapon van arra, hogy a Savaria Fórum újraindításához szükséges terveket előterjesszem. Az biztos, hogy minden háztartásba ingyen el kell jutnia az újságnak. Nemcsak a várossal kapcsolatos híreket fogjuk közölni, az is elvárás, hogy egy-egy probléma, ügy hátterét részletesebben kifejtsük. Nem politikai, hanem szakmai értelemben. A lap várhatóan május táján indulhat el. A tévé most tartalmilag és vizuálisan is az idősebbek ízlésének felel meg. Ennél frissebb, dinamikusabb, fiatalosabb, kreatívabb városi televízióra van szükség, aminek alakításában aktívabb szerepet szánok a tévénézőknek. A nézettség csökkenését is meg kell állítani, jó lenne a televízió korábbi népszerűségét visszaszerezni.

- Látta, hogy az ön lapját kiadó Pannon Lapok társasága miként jutott Fidesz-közeli kézbe. Elégtételt érez, hogy – ha önkormányzati újsághoz is – de visszatérhet?

- Nem elégtételt érzek, kíváncsiság van bennem: vajon ebben a helyzetben, a mostani szakmai és emberi viszonyok között, hogyan lehet megvalósítani azt, amit elterveztem.

(A cikk szerzője a ’90-es években a Halmágyi Miklós vezette Vas Népe munkatársa volt.)

Kérdés, hogy az ellenzék folytatja-e a nyomulást, és még az őszi önkormányzati választás előtt átveszi az irányítást Szombathelyen. A vasi megyeszékhelyen már lényegében megvalósult az ellenzéki összefogás. A Jobbikkal még zajlanak a tárgyalások, de az már biztos, hogy a közös polgármesterjelölt Nemény lesz.

Ő lapunknak azt mondta, nem készülnek idő előtt átvenni a város vezetését, csak fel akarják mutatni, hogy sikeres választási eredmény után miket szeretnének megvalósítani. Ezért kezdeményezték már most az utak, a járdák és a játszóterek fejlesztését. Még a bizottsági struktúrákban szeretnének mielőbbi változást elérni, több ellenzéki tagot küldenének a testületekbe és az önkormányzati tulajdonú cégek felügyelőbizottságaiba.

Az önkormányzati törvény szerint a polgármester, ha a közgyűlés döntéseit a helyi önkormányzat érdekeit sértőnek tartja, egy alkalommal kezdeményezheti az ismételt közgyűlési ülést. Ezt múlt vasárnap kelt beadványában Puskás Tivadar meg is tette.

Megkerestük a polgármestert, aki lapunk kérdéseire írásban válaszolt. Úgy fogalmazott, hogy ez ellenzéki pártok számos előkészítetlen és jogilag aggályos napirend javaslattal zilálták szét a legutóbbi közgyűlés munkáját. Arra a felvetésünkre, hogy az ellenzék szerint a polgármester időhúzásra játszik, azt írta,

„amennyiben az ellenzék nem ilyen destruktív szándékkal érkezik a testület ülésére, maradt volna idő a város költségvetésének tárgyalására. Úgyhogy a szocialisták ezen állítását a leghatározottabban visszautasítom.”

Arra a kérdésre, miként értékeli, hogy az ellenzék kezdi átvenni az irányítást a közgyűlésben, úgy válaszolt: „Molnár Miklós civil alpolgármester több évtizednyi közös munka után elárulta azt a jobboldali közösséget, akitől a mandátumát kapta, és az októberi önkormányzati választások előtt láthatóan értékrendet váltott. Arról nem is szólva, hogy a Jobbik képviselője is a baloldali frakcióhoz csatlakozott”. Szerinte Molnárnak kell eldöntenie, hogy „megéri-e neki több évtizednyi, a közösség érdekében végzett munkát eldobnia a rövidtávú politikai érdekei miatt”. Hozzátette, az alpolgármestert a költségvetés előkészítése kapcsán többször is személyes egyeztetésre hívta, ám ő ezeken nem jelent meg.

Azt is kérdeztük Puskástól, elfogadhatónak tartja-e az ellenzék óvoda- és útfelújítási kezdeményezéseit. Mint írta, Szombathelyen eddig is nagyszabású fejlesztései programok zajlottak és zajlanak. „Ennek keretében szinte valamennyi bölcsődénket és óvodánkat sikerült felújítani és komfortosabbá tenni, és a célunk, hogy valamennyi intézményünk megújulhasson. „Szívesen meghallgatom az ellenzéki javaslatokat is, de a konkrétumokat sajnos nem ismerem a terveikből” – tette hozzá.

Nemény azon állítására, miszerint Lovass a helyi tévé eddigi vezetőjeként nem tudott objektív lenni, Puskás így reagált: „Lovass Tibor kiváló szakmai munkát végez, az ellene felhozott vádakat továbbra sem tudom másként, mint politikai tisztogatásként értelmezni. Nemény András ezzel a lépésével pontosan az objektivitás ellen lépett fel, és megdöbbentőnek tartom, hogy esélyt sem adtak Lovass Tibornak, hogy az ellene felhozott vádakra szakmai érvekkel reagáljon.”