Szlovákiában kivételes eljárással kaphatnak vakcinát a holokauszt túlélői

A kormány bocsánatot kért a háború alatt elkövetett zsidóellenes bűncselekményekért.

2021. január 27., 21:52

Szerző:

 A szlovák kormány bocsánatot kért szerdán azokért a zsidó származású vagy vallású egykori állampolgárai ellen elkövetett bűncselekményekért, amelyeket a náci Németország kegyéből függetlenné vált állam a második világháború alatt elkövetett.

Marek Krajci egészségügyi miniszter a pozsonyi zsidó közösséget képviselő Tomas Sternnel tartott találkozóján kijelentette:

"A holokauszt az emberiség történelmének legnagyobb tragédiája volt... Kormánytagként és keresztényként azt akarom mondani, hogy bocsásson meg."

Krajci, aki végzettségét tekintve orvos, abból az alkalomból beszélt Sternnel, hogy a szlovák kormány kivételes eljárással koronavírus elleni vakcinát adat a holokauszt túlélőinek.

"Azzal a meggyőződéssel jöttem, hogy a vakcina megvédi önöket, és sok boldog napot fog még hozni önöknek" - mondta.

Stern a válaszában kitért arra, hogy Pozsonyban 128 túlélő lakik. A szlovák bábállam a háború alatt mintegy 70 ezer állampolgárát deportálta náci megsemmisítő- vagy kényszermunkatáborba. (MTI)

 

 

12:07

A Hősök terén rendezett tüntetés vezetőjét azért büntették meg, mert a hatályos szabályok ellenére szervezett gyülekezést. A februári végi megmozduláson körülbelül ezer ember vett részt, többségük maszkot sem viselt.