Szlávik: Olyan, mint a harmadik hullám, már nem lesz

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint nem lehet kijelenteni, hogy nem lesz negyedik hullám, azonban harmadik hullámhoz hasonló esetszám-kiugrás már biztosan nem következik be. 

2021. június 10., 14:08

Szerző:

Szlávik János az ATV Start című műsorában nyilatkozta, hogy elsősorban a felnőtteket kell oltani a járvány megfékezéséhez, és a gyermekek beoltására nem is lenne szükség, ha a felnőtt lakosság nagy része már be lenne oltva. 

Az infektológus főorvos közölte: nem lehet kijelenteni, hogy nem lesz negyedik hullám, ugyanakkor abban biztos, hogy a harmadikhoz hasonló hullám már nem jöhet. Az indiai mutáns szerinte egyelőre nem tűnik sokkal veszélyesebbnek, mint az előző vírusvariánsok, de még nincs elég információ arról, hogy a gyermekeknél tud-e súlyosabb tüneteket okozni. Az orvos elmondta, hogy jelenlegi tudásunk szerint aki már egyszer átesett a fertőzésen, az legalább 6-8 hónapig védett a vírus ellen, viszont nekik is javasolják, hogy oltassanak a „tökéletes” védettség érdekében.

A műsorban arról is beszélt a főorvos, hogy harmadik oltás-párti, mivel több olyan betegség is létezik, amelyeknél szükség van az oltás megismétlésére, és a mutánsok miatt érdemes új generációs oltást is beadatni. A vakcinák „keverését” szakmailag indokolhatónak tartja.

Hangsúlyozta, hogy jelenleg folyamatban vannak a vakcinák keverésének hatásairól szóló vizsgálatok. Hozzátette: legalább 6 hónapnak el kell telnie az első és a harmadik oltás között.

(Kiemelt kép: Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Fotó: MTI | Kovács Attila)