Hiába tüntettek a színésztanulók, döntött a fideszes többség: alapítványé lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem

2020. július 3., 16:32

Szerző:

Az Országgyűlés fideszes többsége pénteken megszavazta a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltását. Ennek megfelelően szeptember elsejétől egy alapítvány lesz az intézmény fenntartója.

A kormány eddig hét egyetemet adott alapítványi fenntartásba: először a Corvinust, majd az Állatorvostudományi Egyetemet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet, a Miskolci Egyetemet, a Neumann János Egyetemet, a Széchenyi István Egyetemet és a Soproni Egyetemet. Érvelésük szerint az új konstrukció szabadabb működést tesz lehetővé, könnyebb lesz külső, céges forrásokat bevonni, gyorsabbá válhatnak az eszközbeszerzések, a projektek lebonyolításának anyagi biztosítása. 

A Palkovics László miniszter által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-nek kifejtette:

„A változtatás célja az egyetem hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása.

Az átalakítás elvárt eredményeként az intézményben tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak.

 

 

A felsőoktatásért felelős ITM az újabb, egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak.

Az Alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli" – összegzett az ITM.

Az SZFE autonómiájára az új helyzetben viszont egyáltalán nincs garancia, sőt a másik hat egyetem kuratóriumi tagjainak névsora egyenesen arra enged következteni, hogy  

kifejezetten kormánybarát emberek vennék át az intézményeket.

 

A modellváltás már javaslat korában is igen heves tiltakozásokat váltot. A halgatók többször, így pénteken a Kossuth téren is tüntettek ellene (az ismert eredménnyel). Az egyetem korábbi hallgató hallgatói is reagáltak, nyílt levelükben azt írták, tiltakoznak minden olyan próbálkozás ellen, amely megkérdőjelezi emberi, szakmai és alkotói integritásukat. Szerdán az SZFE Facebook-oldalán megjelent egy Ascher Tamás által fogalmazott nyílt levél, amelyet nem kevesebb, mint hetven, zömmel Kossuth-és Jászai Mari-díjas művész írt alá. Később újabb 158 ismert alkotó csatlakozott hozzájuk. 

„A Színház-és Filmművészeti Egyetemen százötvenöt éve generációk adják egymásnak tovább a tudást és a szakma szeretetét. Nemzeti kultúránk védelmében kinyilvánítjuk, hogy nem támogatunk, sőt,

veszélyesnek tartunk minden olyan átalakítást, mely az egyetemen felhalmozott hatalmas tapasztalatot semmibe véve történik.

Az elmúlt hetek történései azt bizonyítják, hogy a tervezett, minden hatástanulmányt nélkülöző, indokolatlanul felgyorsított ütemű modellváltást az SZFE vezetése, oktatói, volt és jelenlegi hallgatói és felelős szakmai szervezetek meggondolatlannak és előkészítetlennek tartják" – hívták fel a figyelmet a Semjén Zsoltnak és Palkovics Lászlónak címzett üzenetben.

 

 

Különös, de csütörtökön hirtelen előkerült másik hetven művész – többek  közöt Balázs Péter, Bozsik Yvette, Dörner György és Kálomista Gábor – aki viszont teljes mellszélességgel támogatja az átalakítást: az ugyancsak Palkovicsnak  és Semjénnek címzett levélben azt kérték, tartsák fenn a modellváltásra vonatkozó törvényjavaslatot, mert az „közép és hosszú távon a teljes hazai előadó-művészet javát szolgálja".

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.