Szijjártónál senki nem aggódik jobban a grúzok sorsáért

Ukrajna és Moldova mellett Grúziának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben.

2022. június 24., 20:01

Szerző:

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a georgiai kollégájával, Ilja Darcsiasvilivel közös sajtótájékoztatóján üdvözölte, hogy a csütörtöki brüsszeli EU-csúcstalálkozón Ukrajna és Moldova megkapta a tagjelöltséget, de kiemelte, hogy ezt Grúziának is meg kellett volna adnia a közösségnek.

„Ha az Európai Unióban lenne akár csak egy pici stratégiai látásmód is, akkor a tagjelölti státuszt Grúzia tegnap meg kellett volna, hogy kapja”

– vélekedett, az ezzel ellentétes döntést megmagyarázhatatlannak, érthetetlennek és Európa szempontjából is károsnak nevezve.

„A tegnapi brüsszeli döntés ellentétes az EU megerősítésének céljával, újabb elfecsérelt lehetőséget jelent, ráadásul tiszteletlenség a georgiai nemzettel szemben”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint a Grúzia számára megszabott előfeltételek „nyilvánvalóan megfoghatatlanok, teljes mértékben általánosak és sok esetben értelmetlenek is, ráadásul semmiféle objektív kritériumrendszert nem tartalmaznak”.

„Brüsszel általában ugyanezt a kettős mércét alkalmazza velünk, magyarokkal szemben”.
    

– húzta alá. Hozzátette, hogy ebben a helyzetben Magyarország tovább fokozza a Georgiának nyújtott támogatását, és mindent meg fog tenni az együttműködés erősítése érdekében.

A kormány integrációs szakértőt delegál a georgiai külügyminisztériumba, támogatja az ország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, továbbra is évi nyolcvan felsőoktatási ösztöndíjat biztosít georgiai hallgatóknak, az Eximbank pedig 140 millió eurós hitelkeretet nyitott a vállalatközi együttműködés előmozdítására – sorolta.

A miniszter kitért arra is, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 40 százalékos növekedést követően meghaladta a 60 millió eurót, és idén újabb 80 százalékos bővülést regisztráltak. Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Georgia is a békében érdekelt Ukrajnában, mindkét ország mindent megtesz azért, hogy állampolgáraik ne szembesüljenek a háborús veszéllyel, ne nekik kelljen megfizetniük a háború árát, ugyanakkor világosan kiállnak Ukrajna mellett és jelentős humanitárius akciókat hajtanak végre. Szijjártó Péter a látogatás során Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel és Levan Davitasvili gazdasági miniszterrel is találkozik.

(Kiemelt képünk: Peter Szijjártó Péter magyar külügyminiszter mobiltelefont használ a Külügyi Tanács ülésén az EU Tanácsának luxembourgi épületében 2022. június 20-án. Fotó: JOHN THYS / AFP)