Szijjártó szerint ne Juncker beszéljen kereszténydemokráciáról

2018. december 30., 16:20

Szerző:

Varga Judit EU-s kapcsolatokért felelős államtitkár Facebook-posztja után Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kifakadt Jean-Claude Junckerre, az Európai Bizottság elnökére, aki egy hétvégi interjújában kijelentette: a kereszténydemokrata értékeket nem lehet összeegyeztetni a Fidesz politikájával.  Arra a kérdésre, miért engedi, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő, aki pártja, a Fidesz révén ugyanúgy az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik, mint ő, megússza az Európa elleni kirohanásait, miközben Magyarország egyértelműen profitál az EU-ból, azt mondta, hogy állandóan vitatkozik Orbán Viktorral, és az EPP-ben kezdeményezte a Fidesz kizárását.

Szijjártó ezt a maga részéről úgy kommentálta, még szilveszteri tréfának is rossz, hogy Juncker akarja megmondani, mi a kereszténydemokrácia. A külgazdasági és külügyminiszter szerint – írja az MTI – a bizottsági elnök már régen nem kereszténydemokrata, hanem bevándorláspárti liberális politikus, aki megkoszorúzta Karl Marx szobrát, megemlékezett Fidel Castróról, és akinek az elnöksége alatt a bevándorlók elözönlötték Európát, az britek pedig elhagyták az Európai Uniót.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatója
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Juncker egyébként 2016. november 26-án a kubai vezető öccsének, Raúl Castrónak küldött részvétnyilvánító táviratában írta, hogy Fidel Castro sokak számára hős volt, az alakját pedig a történelem fogja megítélni. Ami Karl Marxot illeti, a német filozófus trieri szobrának a felavatásán, 2018. május 4-én azt mondta, Karl Marx nem felelhet a követőinek rémtettiért. Az, hogy mi köze a Brexithez, nem egészen világos, a britek erről ugyanis népszavazáson döntöttek 2016. június 23-án, a referendum kiírására pedig még David Cameron exkormányfő tett ígéretet még 2015-ben pártja, a Konzervatív Párt jobbszárnyának a nyomására.

Szijjártó szerint Juncker, a „bevándorláspárti brüsszeli főnök” Európa gyengítésének nagy mestere, a bevándorlókat behozza Európába, aki ezt nem akarja, azt meg legszívesebben kizárná egész Európából. Vissza kell állítani Európa biztonságát és versenyképességét, ehhez határozott lépések kellenek, ilyenkor nem lehet tántorogni - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.