Szijjártó reflektálódást ígér és megokosodással vádol

Szijjártó Péter válaszolt a magyar beszerzésinél alacsonyabb piaci gázárat firtató kritikákra. 

2022. november 3., 16:53

Szerző:

“Mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak” – jelentette ki az ATV kérdésére Szijjártó Péter, hangsúlyozva: a hosszú távú szerződések árazásában ez általában “úgy néz ki, hogy egy bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat”.

“A földgázpiac működésének van egy törvényszerűsége. Az ár akkor a legmagasabb, amikor magas a kereslet, amikor betárolási időszak van. Tehát augusztusban nagyon magas volt az ár”. Ez nem óriási csoda, mert mindenki a betárolási időszakban akar földgázt venni, akkor akarja betenni a saját tárolójába. Tehát, ha magas a kereslet, magas az ár. Aki a Közgázra járt, annak nem túlságosan meglepő. Most pedig már mindenki feltöltötte a földgáztárolóit, hallhatjuk, hogy Európában száz százalékot megközelítő a töltöttségi szint. Most senki nem fog gázt venni, mert nem tud, mert nem tudja hova tenni. Kicsi a kereslet, tehát kicsi az ár. Majd amikor elkezdődik a kitárolás – mi el fűtési szezon jön és sokkal többet fogunk fogyasztani – le fog menni a tároló töltöttségi szintje körülbelül 20 százaléka, nagyjából márciusra. Akkor pedig, ha mindenki megint elkezd betárolni, nagyon magas lesz az ár” – ezt válaszolta Szijjártó Péter egy mai sajtótájékoztatón a tévécsatorna kérdésére, hogy az európai gáztőzsdén nyáron, augusztusban volt a legmagasabb, 350 euró a gáz ára, most viszont leesett 100 euró körülire, nálunk mennyi a gáz ára, az ellenzék szerint 5-ször drágábban vesszük mi az orosz gázt a hosszú távú szerződés alapján.

Erre a külgazdasági és külügyminiszter azzal reagált, hogy

úgy látszik, hogy mindenki felcsapott földgázszakértőnek, és elképesztő megokosodás zajlik le az ellenzéki oldalon.

“Nem tudom, hogy azok, akik ilyen rendkívül előnyös nyilatkozatokat tesznek, láttak-e már valaha földgázbeszerzési szerződést és egyáltalán értenek-e bármit a földgázpiac működéséről” – jelentette ki, hozzátéve: nem tudja, hogy az ilyeneket nyilatkozóknak “van-e közgáz típusú képzettsége. Azt szeretném javasolni az ellenzéki képviselőknek, hogy ne vegyenek be nyugtatót majd akkor - mert ez egy természetes folyamat - ha nagyobb lesz megint a kereslet és fel fog menni az ár” – fogalmazott Szijjártó Péter. 

Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy mennyit fizetünk az orosz gázért, elmondta: “a hosszú távú szerződések árazásában ez úgy néz ki – legalábbis vannak olyan hosszú távú szerződések, ahol ez úgy néz ki –, hogy egy bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat.

Tehát mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak” 

– jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter munkatársunk kérdésre hangsúlyozta: „pont azért hívják az egyiket spot piaci árnak, mert az azonnal van, a másikat meg hosszú távú szerződésnek, mert az egy bizonyos időszak után követi le a spot-piaci árazást”. Aztán a miniszter „további hasznos elmélyülést kívánt mindenkinek az ellenzéki oldalon a földgázpiac működésében és a földgázárazás mechanizmusainak tanulmányozásában”.

(Kiemelt képünk: Dmitrij Jevgenyevics Averkin, a Gazprom export vezérigazgató-helyettese (b3) és Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója (j3) aláírja az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződést, jobbról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j2), balról Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. szeptember 27-én. MTI/Szigetváry Zsolt)