Végül Szijjártó Péter is elmegy a NATO ukrán-ügyi ülésére

Korábban Szijjártó vétóval fenyegetett a meghívással kapcsolatban, miután azonban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ezt figyelmen kívül hagyta, végül a külgazdasági és külügyminiszter is jelezte részvételét.

2023. március 22., 19:07

Szerző:

Kisebb fordulatot követően végül Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is elmegy a NATO Ukrán Bizottságának összehívott ülésére április 4-én, tudta meg az RTL.hu. Szijjártó korábban megjelent információk szerint még megpróbálta megakadályozni, hogy a bizottság összeüljön, hiszen a magyar kormány egészen 2017 óta, a diszkriminatív ukrán nyelvtörvényre hivatkozva blokkolta a bizottság összehívását.

Most azonban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár úgy döntött, a magyar vétót figyelmen kívül hagyva, saját hatáskörben mégis összehívja a tanácskozást. Ezek után, az RTL információi szerint Szijjártó is úgy döntött, részt vesz majd azon.

Feledy Botond külpolitikai szakértő az RTL Híradó kérdésére úgy fogalmazott, az Ukrán Bizottság körül történtek üzenetértékűek a magyar kormány számára. Szerinte Stoltenberg világosan akarta jelezni Orbán és kormánya számára, „nem élhetnek többé vissza a NATO-tagsággal”.

Harangozó Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő mindehhez a televíziónak hozzátette, az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatos kormányzati kifogásokkal ő is egyetért, az viszont a kárpátaljai magyarságnak sem használ, ha a tiltakozás módszeréül a folytonos vétót választja a kormány.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter a Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, 2021. augusztus 24én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)

 

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.