Végül Szijjártó Péter is elmegy a NATO ukrán-ügyi ülésére

Korábban Szijjártó vétóval fenyegetett a meghívással kapcsolatban, miután azonban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ezt figyelmen kívül hagyta, végül a külgazdasági és külügyminiszter is jelezte részvételét.

2023. március 22., 19:07

Szerző:

Kisebb fordulatot követően végül Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is elmegy a NATO Ukrán Bizottságának összehívott ülésére április 4-én, tudta meg az RTL.hu. Szijjártó korábban megjelent információk szerint még megpróbálta megakadályozni, hogy a bizottság összeüljön, hiszen a magyar kormány egészen 2017 óta, a diszkriminatív ukrán nyelvtörvényre hivatkozva blokkolta a bizottság összehívását.

Most azonban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár úgy döntött, a magyar vétót figyelmen kívül hagyva, saját hatáskörben mégis összehívja a tanácskozást. Ezek után, az RTL információi szerint Szijjártó is úgy döntött, részt vesz majd azon.

Feledy Botond külpolitikai szakértő az RTL Híradó kérdésére úgy fogalmazott, az Ukrán Bizottság körül történtek üzenetértékűek a magyar kormány számára. Szerinte Stoltenberg világosan akarta jelezni Orbán és kormánya számára, „nem élhetnek többé vissza a NATO-tagsággal”.

Harangozó Gábor MSZP-s országgyűlési képviselő mindehhez a televíziónak hozzátette, az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatos kormányzati kifogásokkal ő is egyetért, az viszont a kárpátaljai magyarságnak sem használ, ha a tiltakozás módszeréül a folytonos vétót választja a kormány.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter a Szergej Lavrovval közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, 2021. augusztus 24én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)