Szijjártó: nem a Putyin elleni elfogatóparancsot vétóztuk meg

A magyar kormány meglátása szerint csak Josep Borell akarta kiadni a nyilatkozatot.

2023. március 21., 08:45

Szerző:

A magyar kormány nem vétózta meg a Vlagyimir Putyin elleni elfogatóparancsot – válaszolt az Indexnek a kormány a hétfőn általuk megvétózott EU-s nyilatkoztat ügyében. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mindössze az ellen tiltakozott, hogy egy olyan állásfoglalást adjanak ki az Unió összes tagjának nevében, amit személyesen Josep Borell akart kiadni. A magyar kormány azon az állásponton volt, hogy Josep Borell csak a saját, és ne az unió összes tagállama nevében adjon ki nyilatkozatot – írtál az lap szerketőségének.

Miután Magyarország megvétózta hétfőn azt a közös EU-s nyilatkozatot, amelyben kifejezték volna támogatásukat az iránt, hogy a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnökért körözést adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, Josep Borrell EU-s külügyi főbiztos és bizottsági alelnök ezt meg is tette: csupán a saját nevében adta ki nemzetközi letartóztatási parancsot tudomásul vevő kommünikét.

(Kiemelt képünk: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Schneider Electric francia elektronikai vállalat új, klímasemlegesen működő dunavecsei gyárának alapkőletételén 2023. március 17-én. Fotó:MTI/Bús Csaba)