Az orvosok sem olyan esküt tettek, mint amilyenre Szijjártó Péter kérné őket

2019. szeptember 24., 10:19

Szerző:

„Esküszöm, hogy orvosi hivatásomhoz mindenkor méltó magatartást tanúsítok. Legfőbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését. Az emberi életet minden megkülönböztetés nélkül tisztelem. Orvosi tevékenységem soha nem irányul emberi élet kioltására. A betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartom, bizalmukkal nem élek vissza és titkaikat haláluk után is megőrzöm. (...) Minden erőmmel arra törekszem, hogy megőrizzem az orvosi hivatás tisztaságát és tekintélyét.”

– ezek a sorok szerepelnek a Magyarországon hivatalos orvosi esküben. Ehhez képest Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés egyetemes egészségügyi ellátással foglalkozó plenáris ülésén New Yorkban arról beszélt, hogy

a migránsoknak ne járjon az adófizetőkével azonos egészségügyi ellátás.

A külügyminiszter korábban sem éppen emberbaráti álláspontjáról volt ismert a migráció kapcsán, ezt a világ előtt ismét megerősítette az alábbi gondolatokkal.

Szijjártó Péter New Yorkban
Fotó: KKM/Burger Zsolt

– Magyarország semmilyen körülmények között nem ismeri el az egyetemes egészségügyi ellátásról szóló ENSZ-nyilatkozat migrációra vonatkozó részeit, amelyek szerint az ENSZ-tagországokban az illegális migránsoknak is az adófizető állampolgárokéval azonos szolgáltatást kellene biztosítani.