Szijjártó elismerte, hogy találkozott volna Orbánnal Petro Porosenko

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülése után elismerte, hogy Petro Porosenko volt ukrán elnök találkozott volna Orbán Viktorral, ha el tudja hagyni Ukrajnát.

2023. december 4., 13:29

Szerző:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés külügyi bizottságának hétfői ülése után újságírói kérdésre elismerte, hogy Petro Porosenko volt ukrán elnök Orbán Viktorral találkozott volna, ha kiengedik Ukrajnából, amit az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azért akadályozott meg, mert szerintük egy ilyen egyeztetés az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen – írja a Hvg.hu.

A miniszter szerint nincs abban semmi különös, hogy megszervezték volna a találkozót. A külügyminiszter szerint „a miniszterelnök úr minden hivatalban lévő meg hivatalban volt kollégáját szokta fogadni, hogy ha ilyen megkeresés érkezik”, ennek nem akartak gátat szabni most sem, azt pedig, hogy „az ukránok milyen belpolitikai leszámolási műveletekben vannak, az meg nem a mi dolgunk, nem is vagyunk kíváncsiak rá, nem akarunk vele foglalkozni”.

(Kiemelt képünk: Petro Porosenko volt ukrán államfő a kijevi kerületi bíróságon 2022. január 28-án. Fotó: Genya SAVILOV / AFP)