Szétnyeri magát a közbeszerzéseken Orbán ügyvédje, most Lázár tárcájától kap félmilliárdot

Lázár János érdemben nem válaszolt, de Bajkai István fideszes erzsébetvárosi alpolgármester nemcsak ügyvédi irodájával, hanem közbeszerzési tanácsadó cégével is szárnyal a közpénzes tendereken. Január végén újabb, csaknem félmilliárdos megbízást nyert el a Miniszterelnökségtől.

2018. február 19., 11:59

Szerző:

Van-e olyan OLAF-vizsgálat, amely az SBGK ügyvédi irodát érinti? Milyen közbeszerzéseket, pályázatokat nyert akár hazai, akár E U-s forrásból az SBGK ügyvédi iroda? – ezekkel az írásbeli kérdésekkel fordult a DK független képviselője, Varju László a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez. Bár Lázár János válaszolt is, a nyilvánosság nem juthatott sokkal közelebb a Bajkai István fideszes képviselőjelölt, erzsébetvárosi alpolgármester, továbbá Orbán Viktor és családja – így Tiborcz István és Orbán Ráhel – jogi képviseletét rendszeresen ellátó ügyvéd közpénzes megbízásaival kapcsolatban.

„Első kérdésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az OLAF nem értesítette a Miniszterelnökséget arról, hogy olyan vizsgálatot folytatna, amelyben az Ön által hivatkozott iroda érintett lenne. Második kérdésével kapcsolatban javasolom, hogy a Közbeszerzési Hatóság nyilvános hozzáférhető adatbázisát keresse fel, ahol minden információt megtalál arra vonatkozóan, hogy az érintettnek milyen közbeszerzéseken sikerült nyertes ajánlatot benyújtania" – írta ugyanis a tárcavezető.

Eleget tettünk a kancelláriaminiszter kérésének, a Közbeszerzési Hatóság hirdetményei között tizenkét alkalommal bukkan fel az SBGK Ügyvédi Iroda nyertes ajánlattevőként, ezek között többször módosították azt a megbízást is, melyet a főképpen éppen közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó, Bajkai résztulajdonában álló SBGK ügyvédi iroda – mint azt az Átlátszó megírta annak idején – négy konzorcium tagjaként 13,5 milliárd forintos megbízáshoz jutott az elmúlt években a Miniszterelnökségtől. 

A Fidesz-alapítók között Bajkai István ma már a legmenőbb ügyvéd

Kiderült az is, hogy Bajkai irodájának, van egy újabb megbízása is, amelyet ugyancsak Lázár tárcájától kapott nemrég. Január 22-én hirdették ki ugyanis az újabb, nyílt eljárás eredményét, amelyet ezúttal is a „KÖF 2017-2020 Konzorcium" vezető tagjaként az SBGK Ügyvédi Iroda – tagként pedig a másik nagymenő, az „Ész-Ker” Szolgáltató és Kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársasággal közösen – vitt el.

Nemcsak a közbeszerzéseken rúg labdába

A megbízás tárgya egy nagy keretmegállapodás, melyben „a Miniszterelnökség, illetőleg a mindenkor hatályos jogszabályok szerinti, az államháztartás alrendszereiből származó pénzeszközök felhasználásával történő közbeszerzési eljárások, illetve szerződések felügyeletét ellátó szerv tevékenységét segítő, a mindenkor hatályos jogszabályok alapján fennálló feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadást" ismét csak Bajkai irodája végezheti el. Az áprilisban – a Fidesz reményei szerint legalábbis – parlamenti munkát kezdő Bajkai ráadásul saját emailcímével szerepel a közzétételben, a megbízás tehát ennyire közvetlenül a Fidesz-alapítónak szól.

A megbízás nettó értéke 472 millió 441 ezer 362 forint.

Van azonban Bajkainak másik cége is. Éppen szombaton adtunk hírt arról, hogy az ügyvéd-politikus tavaly májusban alapított egy új tanácsadó céget, az Aponius Consulting Kft.-t, amely üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozik, s amelynek a hivatalos cégnyilvántartás szerint százszázalékos tulajdonosa. Ezzel a vállalkozásával ráadásul Bajkai igencsak sikeresen lépett a közbeszerzési piacra, hiszen tanácsadó-lebonyolítóként hét hónap alatt összesen nyolc hazai és EU-s megbízást vezényelhetett le, méghozzá olyan megrendelőktől, mint a Nemzetgazdasági Minisztérium vagy az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Mindez nem csupán az OBH-tól vagy a nemzetgazdasági tárcától elnyert közpénzes munkák megbízási díja miatt érdekes, hanem azért is, mert Bajkainak frissen alapított cégén keresztül rálátása lesz a bírósági rendszerekre, holott ügyvédi tevékenységét sem függesztette föl.