Szervezkednek a szocialisták

Újfajta feladatkiosztással, az egyes területekért konkrét felelősséggel bíró vezetők kinevezésével kezdi a megújulást az MSZP – tudta meg a 168ora.hu. A pártban külön felelőse lesz a hazai munkaadói oldallal, az értelmiségiekkel való kapcsolattartásnak, de még a politikai támadások kivédésének is. Listázzuk a neveket.

2010. július 28., 18:10

Szerző:

A pártfeladatok kiosztásáról, és a területek felelőseiről döntött tegnapi ülésén az MSZP elnöksége és megvitatták az önkormányzati kampányra való felkészülés teendőit is. A 168ora.hu úgy tudja: a szakfeladatokkal megbízott elnökségi tagoknak nem csupán a kapott területek menedzselése, az ötletek átfésülése és kidolgozása lesz a feladata, de az adott terület sikereiért vagy kudarcaiért is ők lesznek a felelősök, számon is fogják kérni őket.

Az oktatási, ideológiai kérdésekért, az értelmiséggel való kapcsolattartásért Balogh András frissen megválasztott elnökhelyettes, augusztus végén hazatérő thaiföldi nagykövet lesz felelős. Szabadkai Tamás a párton belüli információáramlásra, a szervezeti ügyekre és a politikai támadások kivédésére hivatott. Kovács László a nemzetközi kapcsolatokon, Bárándy Gergely pedig az etikai ügyek, az antikorrupciós szabályozás megoldásán dolgozik majd. Csabai Lászlóné feladata lesz „legjobb párton belüli gyakorlatok összegyűjtése”, a Fidesz által eltávolított szakemberek párt köré szervezése, illetve a kirúgottaknak segítséget adó jogsegélyszolgálat működtetése. Harangozó Tamásra az alapszabály áttekintését bízták. Herczog Edit a nemzetközi pártalapítványokkal, az unióval és a hazai munkaadói oldallal, Katona Tamás pedig az elemzőkkel, kutatókkal, gazdasági elemzőkkel tart kapcsolatot. Korózs Lajos feladata lesz a nyugdíjasok, elesettek érdekképviselete, karitatív akciók szervezése. Kunhalmi Ágnes a képzés, az oktatás és az ifjúsági szervezetek felelőse, Puch László a szervezeti háttér, az apparátus működtetését végzi továbbra is. Teleki László az antifasiszta és a roma kérdések felelőse lesz, Szanyi Tibor pedig kampányfőnöksége lejártával a párt mozgalmi jellegén dolgozhat majd.


A felelősökhöz bárki fordulhat majd ötlettel, ők egyfajta projektmenedzserként dolgoznak. Az elnökségi tagok számára kéthetente egyszer kötelező lesz valamilyen civil programon való részvétel (téma-, ötletgyűjtés okán), amiről beszámolót is kell fogalmazni. Az elnökség elképzelése szerint a pártépítés, -szervezés mindenki feladata lesz, az alól senki nem bújhat ki. Az átalakulás része lesz emellett egy új, centralizáltabb médiastratégia kialakítása, már zajlik a párton belüli újabb arcok képzése.

Emellett persze folyik az önkormányzati kampány előkészítése is. Szanyi Tibor kampányfőnöksége mellett tegnap kiderült, ki lesz a hét régió koordinátora, illetve hogy a választáselőkészítő bizottságnak Tóth József mellett a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) által delegált öt-hat fő is tagja lesz (egy-egy résztvevő képviseli a falvakat, kisvárosokat és a többi szintet). Az elnökségi ülésen eldőlt az is: a megyei kampányért, a kopogtatócédulák gyűjtéséért és a szövetségi politikáért is a megyei elnökök lesznek a felelősök.

– Nem nagyon szólunk bele, hogyan, aki tud, nyerjen. Mi meg amiben tudunk, segítünk – magyarázta egyik forrásunk a koncepció lényegét.

A pártban azzal kalkulálnak, hogy országosan Miskolcon, Szegeden, Tatabányán és Székesfehérváron esélyesek lehetnek a győzelemre. Budapesten pedig a Fidesz közgyűlési többségének megakadályozása a reális cél, és a szocialisták szerint végre eldől, „ki az igazi ellenzék”, utalva az LMP-re, amely szerintük a többség hiányában kisegíti majd Tarlósékat.

A kampányban a párt vezető, de az őszi választásokon nem induló politikusai viszik majd az országos politikát érintő témákat, például a Fidesz-kormányzás, Orbánék demokrácia- felfogásának kritikáját, míg a helyi aspiránsok inkább lokális ügyekkel, célokkal korteskednek majd.

16:19

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.

14:16

Lázár János építési és közlekedési miniszter újabb döntést hozott: ezúttal a polgármester-jelöltként a VI. kerületben csúfos vereséget szenvedő Kovács Balázs Norbertet nevezte ki a fővárosban megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztossá.