Szervezetten lopták a csomagokat debreceni futárok

A csomagokban lévő mobiltelefonokat később saját szakállukra eladták, amivel többmilliós kárt okoztak.

2021. május 4., 11:27

Szerző:

Egy futárcég két sofőrje kézbesítendő csomagokat lopott el Debrecenben – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség. A beszámoló szerint a sofőrök 2019 februárja és áprilisa között úgy tudták kivinni a munkahelyükről az értékes elektronikai termékeket tartalmazó dobozokat, hogy azokat nem rögzítették az adatbázisban. Az ellopott termékeket aztán eladták, és a pénzt egymás között felosztották, amivel hat sértettnek összesen több mint kétmillió forint kárt okoztak. A kár a csomagbiztosítások által részben megtérült.

Mint a nyomozás kiderítette, az egyik futár megismerkedett egy harmadik férfival, akivel megállapodtak abban, hogy pénzszerzési céllal mások személyes adataival visszaélve megrendeléseket ad le az egyik mobiltelefon-szolgáltató webshopjában, és a kiszállítást a debreceni futár vádlott területére kéri, majd az árut ellopják.

Ez utóbbi férfi a csalásba bevonta az élettársát, mindketten több alkalommal betelefonáltak a mobiltelefon-szolgáltató ügyfélszolgálatára, ahol magukat a megrendelésben feltüntetett személyeknek adták ki, és a kiszállítás várható időpontjáról érdeklődtek. Az így megszerzett információk alapján felvették a kapcsolatot a futár vádlottal, aki az értékes mobiltelefonokat tartalmazó csomagokat átadta a csalást elkövető vádlott társának, aki azokat később eladta.

Ezzel a módszerrel 2018 decembere és 2019 februárja között összesen kilenc mobiltelefont szereztek meg, közel három és félmillió forint kárt okozva a telefontársaságnak. A férfi további hét, összesen több mint két és félmillió forint értékű készüléket is megrendelt, azonban a szolgáltató ezeket a megrendeléseket már nem teljesítette.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottak ellen jelentős kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérlete, nagyobb értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette, személyes adattal visszaélés vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat. A járási ügyészség három vádlottra végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltást, a negyedik vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért. Az ügyészség indítványozta továbbá, hogy a járásbíróság a sértett képviselője által előterjesztett kártérítési igényt is bírálja el.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168.hu | Dimény András)